Bewegen houdt jong en scherp

12-11-2013 15:51

Naarmate we ouder worden, gaan we minder bewegen. Maar hoe belangrijk is bewegen nu eigenlijk. En hoe doe je dat, ook als je mindervalide bent?

Bewegen houdt scherp en jong, daarnaast hebben veel ouderen en mindervalide er baat bij zodat zij gezond en vitaal blijven. Dagelijks bewegen helpt bij de instandhouding van de lenigheid en soepele gewrichten, het bijkomend voordeel is dat botontkalking tegengegaan wordt. Medicijnen slikken tegen botontkalking of gewichtspijn is dan dus niet nodig.

 

Het positieve effect van spierkracht

Uit diverse onderzoeken naar struikelen is gebleken, onder andere van de Vrije Universiteit Amsterdam, dat ouderen en beperkten minder goed in staat zijn hun balans te houden na het struikelen. De reden hiervoor is te verklaren door het verschil van spierkracht in de benen, hoe meer beweging en activiteiten hoe sterker het lichaam. Ook op latere leeftijd beginnen met meer bewegen of sporten is dus zinvol. Conditie en spierkracht zullen merkbaar verbeteren, waardoor langer zelfstandig functioneren het gevolg is. Alle reden dus om in beweging te blijven. Ook mindervalide, ouderen en mensen met ziekten als reuma moeten blijven bewegen. Maar hoe en hoeveel precies?

 
30 minuten beweging, haalbaar voor iedereen

De Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB) voor 55-plussers is ten minste 30 minuten matig intensieve lichamelijke activiteit op minimaal 5 dagen, de voorkeur gaat uit naar 7; voor niet-actieven, zonder of met beperkingen, is elke extra hoeveelheid lichaamsbeweging zinvol, ongeacht duur, intensiteit frequentie of type. Voorbeelden van matig intensieve lichamelijke activiteit bij ouderen zijn wandelen met 3-4 km/uur en fietsen met 10 km/uur.

Naast wandelen en fietsen is yoga een ontspannende manier van bewegen, zo zijn er diverse lessen op maat. Senioren en mensen met een beperking kunnen op deze wijze in eigen tempo en binnen  eigen grenzen werken aan lichaam en geest. Balans en coördinatie blijven op peil en tegelijkertijd verkleint het de kans op hart- en vaatziekten, dikke darm- en borstkanker, ouderdomsdiabetes, depressies en dementie.

Door training en hulpmiddelen kunnen de bewegingsmogelijkheden van mindervalide en ouderen verder verbeterd worden. Een goede en ontspannen manier is fietsen, dit is niet voor iedereen even makkelijk. Een oma- en stadsfiets trappen bijvoorbeeld zwaar, elektrische fietsen bieden hier uitkomst. Via diverse thuiszorgorganisaties kunnen elektrische fietsen aangeschaft worden, tevens kunnen zij goed advies geven over het type fiets dat bij de persoon past. Niet alleen senioren en mindervalide, maar ook gehandicapten kunnen samen met de begeleiders op deze wijze vrijbewegen in de frisse lucht

 
Vergoed of niet?

Het is vaak onduidelijk wat precies vergoed wordt, dat is ook zo met een elektrische fiets. Vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) worden deze fietsen namelijk niet standaard vergoed. Of men in aanmerking komt, heeft te maken met de persoonlijke situatie en met de vergoedingen van de gemeente. Een gemeente kan zo beslissen in welk geval het noodzakelijk is voor een persoon en wanneer niet, normaliter wordt de fiets niet vergoed maar via een zogeheten hardheidsclausule kan de gemeente een positieve beschikking geven met het daarbij behorende persoonsgebondenbudget (PGB). Op deze wijze kan een elektrische fiets volledig vergoed worden.

Wanneer men niet voor een regeling en PGB in aanmerking komt via de WMO, dan zijn er diverse mogelijkheden om toch aan een elektrische fiets te komen voor een schappelijke prijs. Er zijn diverse organisaties zoals ZorgOutlet.nl en Welzorg die de fietsen aanbieden. Zo is ZorgOutlet.nl een thuiszorgwinkel die tweedehands elektrische fietsen en fitnessapparatuur inkoopt en verkoopt.

De mogelijkheden zijn legio, voor mensen die niet dagelijks fietsen maar dit af en toe zouden willen doen is ZorgAccent een uitkomst. ZorgAccent heeft een ledenpas waarmee korting verkregen kan worden bij rijwielspecialisten voor het huren van een fiets.

 

Wat kan de overheid betekenen

De overheid zou meer moeten betekenen in de vergoeding van o.a. fietsen. Ieder jaar tijdens de bekendmaking van de begroting en de plannen van de overheid op Prinsjesdag, wordt er veel gesproken over bezuinigingen op de zorg. Zo staat mantelzorg en aanverwante diensten jaarlijks ter
discussie. Nu wordt er gesproken over het feit dat ouderen en chronisch zieken langer thuis moeten wonen om zo te kunnen bezuinigen op zorgcentra en verzorgingstehuizen. Als de overheid deze plannen concreet wil maken, zouden ze deze groep tegemoet moeten komen door bijvoorbeeld volledige vergoeding van e-bikes en fitnessapparatuur. Want… bewegen houdt ‘’jong’’ en scherp.

 

Terug

Gratis nieuwsbrief
Op de hoogte blijven van nieuws en ontwikkelingen aangaande zorg & hulp?

E-mail
 

Vind zorg, hulp en informatie


 

Miljoenennota en Rijksbegroting 2017
Op Prinsjesdag zijn de Miljoenennota 2017 en Rijksbegroting 2017 weer bekend gemaakt. Le es hier wat de gevolgen zijn van de plannen o.g.v. zorg, welzijn en werk.

Partners                  

Ook een vermelding op de site?
Bekijk de diverse publicatiemogelijkheden

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact
Adverteren
Sitemap | Disclaimer

Meer online wegwijzers

Atlas van Zorgvakantie

Samenwerkingspartners

JoHo | Het Coachhuis | Ik zoek loopbaanbegeleiding

Gratis Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van nieuws en ontwikkelingen in de wereld van zorg & hulp? Meld je aan

Volg Atlas van Zorg & Hulp

Twitter
Linked In
Facebook
Nieuwsbrief
RSS feed

© 2012 - 2016 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante