Geldverspilling in de verpleeghuiszorg

07-03-2015 16:00

Tijd voor Meldpunt! staat in het teken van geldverspilling in de verpleeghuiszorg. Uit onderzoek van onze redactie blijkt dat een behoorlijk deel van het budget van deze instellingen zorgvuldiger kan worden besteed. Met de winst die dat oplevert kunnen meer verzorgenden worden aangetrokken voor de verpleging van bewoners van verpleeghuizen.

We praten hierover met Wim Groot, hoogleraar gezondheidseconomie, Tweede Kamerlid VVD Arno Rutte, Ko Portengen, directeur Solis en directeur van Jacobahof Zorgvillas Tessa Corduwener.

"Er wordt ieder jaar 1 miljard euro verspild in de verpleeghuiszorg. Dat is bijna 19% van het budget. En de verspilling zit 'm in het slecht inkoopbeleid, onnodige bureaucratie en overhead kosten, energieverspilling, onbenutte ruimtes, onnodig medicijngebruik en voedselverspilling. Dit blijkt uit onderzoek door de redactie van Omroep Max"

Bekijk de uitzending

 

Gerelateerde uitzending  

Jan Slagter opent eigen verpleeghuis
Pauw: Verpleeghuizen verspillen jaarlijks 1 miljard | VARA, 5 mrt 2015

Van de 5,3 miljard euro die de overheid ieder jaar uitgeeft aan verpleeghuiszorg in instellingen, wordt door verpleeghuizen ruim 1 miljard verspild. Van dat geld zouden 30.000 fulltime verzorgenden aangesteld kunnen worden, stelt Max-directeur Jan Slagter donderdagavond in Pauw. Het tehuis wordt vernoemd naar Ben Oude Nijhuis, die man die eind vorig jaar de zorgproblematiek op de kaart zette.

Voor Slagter reden om een eigen verpleeghuis te openen. In 2016 moeten de deuren opengaan. “Ik wil bewijzen dat het met het beschikbare geld wel degelijk mogelijk is goede verpleeghuiszorg te bieden”, aldus Jan Slagter. “Het roer moet nu echt om!”

Uit Max-onderzoek blijkt dat het geld wordt verspild aan te hoge energierekeningen (115 miljoen per jaar), te dure inkoop van goederen zoals incontinentiemateriaal (200 miljoen per jaar) en onnodige bureaucratie (100 miljoen per jaar). Daarnaast gaat veel geld bedoeld voor zorg naar onnodige medicatie (16,5 miljoen per jaar) en overbodige overhead (100 miljoen per jaar). Verder blijkt dat bijna de helft van de warme maaltijden aan het einde van de dag in de vuilnisbak verdwijnt (200 miljoen per jaar).

Bekijk de uitzending

 

Terug

Gratis nieuwsbrief
Op de hoogte blijven van nieuws en ontwikkelingen aangaande zorg & hulp?

E-mail
 

Vind zorg, hulp en informatie


 

Miljoenennota en Rijksbegroting 2017
Op Prinsjesdag zijn de Miljoenennota 2017 en Rijksbegroting 2017 weer bekend gemaakt. Le es hier wat de gevolgen zijn van de plannen o.g.v. zorg, welzijn en werk.

Partners                  

Ook een vermelding op de site?
Bekijk de diverse publicatiemogelijkheden

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact
Adverteren
Sitemap | Disclaimer

Meer online wegwijzers

Atlas van Zorgvakantie

Samenwerkingspartners

JoHo | Het Coachhuis | Ik zoek loopbaanbegeleiding

Gratis Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van nieuws en ontwikkelingen in de wereld van zorg & hulp? Meld je aan

Volg Atlas van Zorg & Hulp

Twitter
Linked In
Facebook
Nieuwsbrief
RSS feed

© 2012 - 2016 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante