Per Saldo: Pgb blijft verplicht voor gemeenten

30-10-2012 20:33

Het nieuwe kabinet grijpt hard in. De langdurige zorg krijgt het flink te verduren. Alleen de zwaardere zorg, vanaf zorgzwaartepakket 5 (voor ouderen en gehandicapte met een brede levenslange zorgvraag), blijft in de Awbz. De rest gaat naar de zorgverzekeraar (verpleging en geestelijke gezondheidszorg) en naar de gemeente (begeleiding individueel en groep, kortdurend verblijf, persoonlijke verzorging). Daar staat tegenover dat gemeenten de keuzemogelijkheid voor een pgb moét blijven aanbieden.

Ook wordt het VN-verdrag geratificeerd, waardoor mensen met een beperking het recht krijgen op eigen keuzes in wonen, werk, school, mobiliteit en vrije tijd.

Over laatste twee punten is Per Saldo positief gestemd. Over andere ontwikkelingen maakt de vereniging zich uitermate veel zorgen en zal ze er alles aan doen om de eigen regie van budgethouders overeind te houden.

Weer onzekerheid

Met dit regeerakkoord hebben ruim 600.000 mensen te horen gekregen dat ze voor hun zorg in de toekomst niet meer kunnen aankloppen bij de Awbz. In 2017 worden de mensen voor hun noodzakelijke verpleging en geestelijke gezondheidszorg overgeheveld naar de naturapolis van de zorgverzekeraar. Voor de overige zorg, zoals begeleiding en persoonlijke verzorging, moeten de mensen in 2015 aankloppen bij de gemeenten. Om deze zorg te leveren gaan gemeenten nog maar driekwart van het huidige budget hiervoor krijgen.

Wat betekent dit allemaal voor budgethouders? Weer is er onzekerheid. In het negatieve scenario is het de vraag of budgethouders de zorg die ze nu zo zorgvuldig hebben geregeld straks nog wel zo kunnen houden. Kunnen ze dan de zorg nog krijgen van de persoon die ze zelf hebben gekozen, op de momenten die past in de agenda van de budgethouder en op de locaties waar de zorg gewenst is? In het positieve scenario komt er een keuzemogelijkheid voor een pgb bij elke zorgverzekeraar en bij elke gemeente. Veel moet nog worden ingevuld.

►  Lees verder

Terug

Gratis nieuwsbrief
Op de hoogte blijven van nieuws en ontwikkelingen aangaande zorg & hulp?

E-mail
 

Vind zorg, hulp en informatie


 

Miljoenennota en Rijksbegroting 2017
Op Prinsjesdag zijn de Miljoenennota 2017 en Rijksbegroting 2017 weer bekend gemaakt. Le es hier wat de gevolgen zijn van de plannen o.g.v. zorg, welzijn en werk.

Partners                  

Ook een vermelding op de site?
Bekijk de diverse publicatiemogelijkheden

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact
Adverteren
Sitemap | Disclaimer

Meer online wegwijzers

Atlas van Zorgvakantie

Samenwerkingspartners

JoHo | Het Coachhuis | Ik zoek loopbaanbegeleiding

Gratis Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van nieuws en ontwikkelingen in de wereld van zorg & hulp? Meld je aan

Volg Atlas van Zorg & Hulp

Twitter
Linked In
Facebook
Nieuwsbrief
RSS feed

© 2012 - 2016 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante