Zuster over de vloer, thuiszorg toen en nu

23-09-2013 09:08

Geschiedenis thuiszorg komt tot leven in uniek e-book
Zuster over de vloer, thuiszorg toen en nu
 
Kraamzorg voor pasgeboren baby’s en hun moeders. Het verplichte tbc-krasje op school. Verpleging aan huis voor chronisch zieken. Iedereen heeft wel eens te maken gehad met thuiszorgorganisaties. Of met hun voorgangers zoals het Wit-Gele Kruis en het Algemene Groene Kruis.
 
Zuster over de vloer, thuiszorg toen en nu vertelt het verhaal van het ontstaan en de ontwikkeling van zorg thuis. Over het prille begin, toen sociaal bewogen artsen kruisverenigingen oprichtten om ‘behoeftige gezinnen’ thuiszorg te bieden. Over de groei van de kruisverenigingen na 1900, toen de gezondheidszorg zich in razend tempo ontwikkelde. Over de moeilijke periode tussen 1940 en 1945, toen de kruisverenigingen weigerden samen te werken met de Duitsers. Over de stormachtige professionalisering van de thuiszorg na 1945. En over de grenzen aan de groei waar de thuiszorg na 1970 tegenaan liep.
 
Zuster over de vloer vertelt ook het verhaal van de vrouwen (en een paar mannen) die het werk uitvoerden. En hoe ze dat deden. Zo droegen verpleegsters in de jaren twintig mensen op hun huis vaker te luchten als er tuberculose was. Pasten kraamverzorgsters in de jaren vijftig het voorschrift rust, reinheid en regelmaat toe in de zorg voor moeder en baby. Gingen verpleegkundigen in de jaren tachtig de straat op om te demonstreren tegen salarisverlaging, maar ook tegen kernwapens. En worstelden verpleegkundigen in de jaren negentig met tijdschrijven en stopwatchzorg.
 
Zuster over de vloer is geschreven voor iedereen die interesse heeft in de geschiedenis van de thuiszorg in Nederland. Toegankelijk, luchtig en afwisselend geschreven. Historische hoofdstukken worden afgewisseld met persoonlijke verhalen en foto’s. Zo komt de geschiedenis tot leven!
 
Zuster over de vloer, thuiszorg toen en nu is geschreven door freelance-journalisten Eva Rensman en Leonie van den Schoor en is een project van stichting Else. Het e-book gaat 24 september 2013 (de dag van de thuiszorg) online. Vanaf die dag kan iedereen het boek gratis downloaden op www.stichting-else.nl.
 
 

Terug

Gratis nieuwsbr ief
Blijf op de hoogte blijven van nieuws en ontwikkelingen met onze maandelijkse nieuwsbrief

E-mail
 

Vind zorg, hulp en informatie


 

Partners                  

Ook een vermelding op de site?
Bekijk de diverse publicatiemogelijkheden

Miljoenennota en Rijksbegroting 2017
Op Prinsjesdag zijn de Miljoenennota 2017 en Rijksbegroting 2017 weer bekend gemaakt. Le es hier wat de gevolgen zijn van de plannen o.g.v. zorg, welzijn en werk.

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact
Adverteren
Sitemap | Disclaimer

Meer online wegwijzers

Atlas van Zorgvakantie

Samenwerkingspartners

JoHo | Het Coachhuis | Ik zoek loopbaanbegeleiding

Gratis Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van nieuws en ontwikkelingen in de wereld van zorg & hulp? Meld je aan

Volg Atlas van Zorg & Hulp

Twitter
Linked In
Facebook
Nieuwsbrief
RSS feed

© 2012 - 2016 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante