ZZP-ers in de (thuis)zorg

Wisselende diensten, toenemende bureaucratie, veel verschillende cliënten, allemaal redenen waarom sommige zorgverleners ervoor kiezen om uit loondienst te gaan en voor zichzelf te beginnen. Een zelfstandig ondernemer in de zorg (ZOZ’er) heeft vaak intensiever contact met cliënten. Daarnaast regelt de ZOZ’er het eigen werk, de eigen inkomsten en administratie. Om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen in de zorg en  vaardigheden te trainen zijn er speciale cursussen en trainingen voor zelfstandigen. Ook bestaan er keurmerken voor zelfstandigen om de cliënten te laten weten dat de zelfstandige goede zorg levert.

Zelfstandig ondernemers in de zorg kunnen op drie manieren aan de slag

  • Ondernemer worden. De ZOZ’er zorgt zelf voor cliënten bijvoorbeeld via gespecialiseerde zoeksites op internet (zie voorbeelden onder ‘meer weten’) of mond-tot-mond reclame. Daarnaast houdt de ondernemer een eigen administratie bij. Tijdens vakanties heeft de ZOZ’er geen inkomsten en moet zelf voor vervanging zorgen.  Sommige zelfstandigen werken om deze redenen samen in een poule, zodat zij makkelijker voor elkaar kunnen invallen.
  • Inschrijven bij een bemiddelingsbureau. Een bemiddelingsbureau brengt zorgverlener en cliënt bij elkaar. Sommige bemiddelingsbureaus werven ook voor zorgorganisaties. De zelfstandige houdt de eigen werktijden en uurtarief maar betaald wel bemiddelingskosten. Op deze manier komt de zorgverlener eenvoudiger aan cliënten en is het regelen van invallers bij ziekte en vakantie gedekt.
  • In ‘dienst’ gaan bij een detacheringsbureau. In overleg wordt de zelfstandige ingezet bij een ziekenhuis of zorgorganisatie. Het loon is hoger, en soms krijgt de verpleegkundige een leaseauto. Een eventueel nadeel: detacheringsbureaus vallen niet meer onder een zorg-cao.

De derde optie ligt op de grens van zelfstandig ondernemen. Staat de zorgverlener ingeschreven bij een detacheringsbureau dan ziet de belasting dit als een werkgever-werknemers verband. Bovendien ziet de belastingdienst vaak weinig verschil tussen een detacheringsbureau en een bemiddelingsbureau. Voor de duidelijkheid: een bemiddelingsbureau mag geen opdrachten geven, maar uitsluitend bemiddelen. Opdrachten neemt de ZOZ'er zelf aan en factureert die rechtsreeks aan de zorgafnemer.

Meer informatie over criteria zelfstandige

Aan de slag als ondernemer

De meeste ZOZ’ers vallen onder de groep ‘zelfstandige zonder personeel’ (ZZP’er) en moeten zich inschrijven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Ook moet een verklaring arbeidsrelatie (VAR) worden opgevraagd bij de Belastingdienst, zodat duidelijk is dat er geen geval van loondienst is bij een opdrachtgever. Een VAR-verklaring bevestigd de eigen verantwoordelijkheid voor de afdracht van belastingen en premies. 

Meer informatie over starten als zelfstandige

Voor- en nadelen van zelfstandig werken

Zelfstandig werken in de zorg heeft voor- en nadelen. Het eigen baas zijn geeft voordelen omdat op die manier eigen tijd, tarief en manier van werken bepaald kan worden. Zelfstandig werkende zorgverleners geven aan meer plezier in hun werk te hebben omdat ze zelf hun cliënten kiezen en de band met de cliënten vaak intensiever en persoonlijker is.

Een nadeel is dat bepaalde zekerheden wegvallen die in loondienst wel aanwezig zijn. Zo worden ZOZ’ers niet doorbetaald bij ziekte en vakantie. Goed verzekerd zijn, bijvoorbeeld voor arbeidsongeschiktheid en aansprakelijkheid, is dan ook belangrijk. Daarnaast heeft een zelfstandige geen zekerheid van inkomsten en moet het pensioen zelf geregeld worden.

Bron: Invoorzorg

Ook interessant Websites/links

 

Gratis nieuwsbr ief
Blijf op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen met onze nieuwsbrief

E-mail
 

PartnersHandicare Trapliften                  

Ook een vermelding op de site?
Bekijk de diverse publicatiemogelijkheden

Vind zorg, hulp en informatie


 

De  Wat gevolgen van het Regeerakkoord voor de zorg?


Gratis nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van nieuws en ontwikkelingen in de wereld van zorg & hulp?

Meld je aan voor de nieuwsbrief
 

 

Eigen website of extra publiciteit?

Informeer bij onze redactie naar de mogelijkheden omtrent het maken van een eigen website of voor extra publiciteit binnen onze online wegwijzer(s)
 

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact 
Sitemap | Disclaimer

PR mogelijkheden
Promotiepakket
(Pers)berichten en events
Adverteren site en nieuwbrief

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorgvakantie

Samenwerkingspartners
JoHo | Het Coachhuis | Ik zoek loopbaanbegeleiding

Gratis Nieuwsbrief
Op de hoogte blijven van nieuws en ontwikkelingen in de wereld van zorg & hulp? Meld je aan

Volg Atlas van Zorg & Hulp
Twitter
Linked In
Facebook
Nieuwsbrief
RSS feed

 

© 2012 - 2016 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante