Wat is een kangaroewoning?

Een kangoeroewoning is een combinatie van twee (zelfstandige) woningen of wooneenheden onder één dak. De woonruimtes hebben elk een aparte voordeur en hebben een interne afsluitbare verbindingsdeur. Ook wel buidelwoning of meergeneratiewoning genoemd.

Afhankelijk van uw mogelijkheden kunt u een bestaande woning splitsen, een nieuwe kanagoeroewoning realiseren of een kangoeroewoning kopen of huren.

In Nederland hebben een aantal gemeentes kangoeroewoningen beschikbaar voor verhuur. Woningcorporaties bieden soms ‘kangoeroewoningen’ aan. Dat zijn dan bijvoorbeeld gekoppelde huurwoningen voor een gezin en een zorgbehoevende ouder. Vaak is daar een zorgindicatie voor nodig. Informeer bij de woningbouwcorporatie.

Eén of meerdere woningen?

U kunt een kangoeroewoning kadastraal als één woning op één stuk grond inschrijven met de gemeentelijke toestemming van verhuur van de tweede inpandige woning. Bij de notaris kan de eigendomsverhouding worden vastgelegd, ook indien meerdere personen eigenaar zijn. 

Woningsplitsing

Ook woningsplitsing is mogelijk, maar heeft veel meer voeten in de aarde. In het ontwerp moeten de inpandige woningen dan duidelijk van elkaar gescheiden zijn via verticale en/of horizontale splitsingen. Elke situatie is uniek. U vraagt woningsplitsing aan bij uw gemeente. Elke gemeente hanteert eigen regels. Het is belangrijk om de woningsplitsing vast te laten leggen bij een notaris. Woningsplitsing heeft als voordeel dat de zelfstandige woningen later apart verkocht kunnen worden. 

Aandachtspunt

Bij een kangoeroewoning heeft u allen hetzelfde adres en is er sprake van een gezamenlijke huishouding. Dit kan gevolgen hebben voor uitkeringen, toeslagen en indicaties voor zorg en ondersteuning.

PartnersHandicare Trapliften              

Vind zorg, hulp en informatieVeel bezochte onderwerpen

Wetgeving zorg
Zorgvakanties
Particuliere woonzorg
Hulpmiddelen

Wijzer per aandoening

Zorgthuis of in een instelling 
Regelingen voor mantelzorgers
Re-integratie
Jobcoach

Wat zijn de laatste hooroplossingen

Als het hoorvermogen achteruit gaat dan verloopt het horen minder goed en is er meer luisterinspanning nodig. Het slecht kunnen horen gaat gepaard met sociale isolatie, gevoelens van angst, depressie en onzekerheid. Dankzij de verschillende hooroplossingen die worden aangeboden kan een slechthorende naar tevredenheid horen.

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact

Een vermelding of artikel plaatsen op de site?
Publicatiemogelijkheden

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorg & Vakantie
Ikzoekloopbaanbegeleiding.nl

© 2012 - 2019 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante