Wat is mantelzorg?

'Mantelzorgers zijn mensen die onbetaald zorgen voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende ouder, kind of ander familielid, vriend of buur Zij geven die zorg omdat ze een persoonlijke band hebben met die persoon. De zorg die zij geven is langdurig, intensief en afhankelijk van de behoefte van de zorgbehoevende. We spreken over mantelzorg als het gaat om zorg die de gewone zorg van mensen qua duur, intensiteit of zwaarte overstijgt' (definitie Mezzo, Vereniging voor mantelzorgers en vrijwilligerszorg).

 

Het aantal mantelzorgers in Nederland wordt geschat op zo'n 3.7 miljoen mensen. Hiervan zorgen 2,6 miljoen mensen meer dan acht uur per week of langer dan drie maanden voor een ander. Zo'n 1,1 miljoen mantelzorgers zorgen meer dan acht uur per week én langer dan drie maanden voor een ander.

Mantelzorg is geen alledaagse zorg, zoals de zorg van ouders voor een gezond kind. Het gaat om zorg aan iemand die professionele zorg vanuit de AWBZ zou kunnen krijgen. Dankzij de mantelzorger is geen of minder professionele zorg nodig.

 

Interessante artikelen

Hier heb je recht op als mantelzorger

Mantelzorg is niet alleen zorgen voor een ander

Interessante websites voor mantelzorgers

  • Mezzo: Landelijke vereniging voor Mantelzorgers en Vrijwilligerszorg
  • Mantelzorg voor Beginners: Een onafhankelijke online platform in Nederland, die de belangrijkste praktische informatie van diensten, leveranciers van hulpmiddelen en instanties samenbrengt. Van passende diensten en hulpmiddelen voor zorg in de thuissituatie tot informatie over wet- en regelgeving.
  • Verlofregelingen
  • Werkenmantelzorg.nl: Combinatie van werk en mantelzorg:
  • Per Saldo voor informatie en advies over het persoonsgebonden budget en de vergoedingsregeling persoonlijke zorg (een geldbedrag waarmee mantelzorgers betaald kunnen worden).
  • Mantelzorg.startpagina

Voor ouders die een ernstig ziek of gehandicapt kind thuis verzorgen, bestaat de TOG. Zie www.tog.nl voor meer informatie.

 

PartnersHandicare Trapliften                  

Vind zorg, hulp en informatie


 

Een vermelding of gastartikel plaatsen op de site?
Bekijk de publicatiemogelijkheden

Gratis nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van nieuws en ontwikkelingen in de wereld van zorg & hulp?

Meld je aan voor de nieuwsbrief
 

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact

Een vermelding of artikel plaatsen op de site?
Publicatiemogelijkheden

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorg & Vakantie
Ikzoekloopbaanbegeleiding.nl

© 2012 - 2019 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante