Paramedische zorg

De huisarts kan je voor aanvullende zorg verwijzen naar de paramedische zorg, maar wat is dat nu, een “paramedicus”? Letterlijk betekent paramedisch “naast de dokter”. Paramedici zijn meestal niet direct gericht op de genezing van een ziekte of aandoening maar hebben voornamelijk als doel de de gezondheid van de patiënt zo goed mogelijk op peil te houden.

Paramedici voeren hun werkzaamheden uit in de algemene zorg, in de eerstelijnszorg, in ziekenhuizen, revalidatiecentra, verpleeghuizen en verzorgingshuizen e.d.

Via onderstaande wijzers vind je meer informatie over wat de betreffende paramidicus of natuurgeneeskundige doet, voor wie het is bedoeld en waar je de therapeut of behandelaar in de buurt vindt.

Kosten en vergoedingen

Via een verwijzing van de huisarts kun je veelal terecht bij een paramedische hulpverlener. Het is ook mogelijk zelfstandig (zonder verwijzing) contact op te nemen met een paramedisch hulpverlener. Hij of zij kan je meer vertellen over de werkwijze en kosten. Therapeuten die bij een beroepsvereniging zijn aangesloten, worden in veel gevallen vergoed door de verzekering. Dit is wel afhankelijk van het pakket dat je hebt.

DiëtistWijzer

Een Diëtist is de specialist op het gebied van voeding, leefstijl en gezondheid. Hier kan je dan ook terecht voor informatie over gezonde, verantwoorde voeding

ErgotherapieWijzer

Ergotherapie richt zich op mensen die moeite hebben met het uitvoeren van praktische handelingen, de motoriek en/of verwerking van zintuiglijke prikkels

FysiotherapieWijzer

Een Fysiotherapeut behandelt door middel van massage, oefeningen, behandeling met apparatuur of bewegings-therapie.

LogopedieWijzer

Een Logopedist signaleert, onderzoekt en behandelt  problemen op het gebied van uitspraak, taal, primaire mondfuncties (eten, drinken en slikken), ademhaling, stem, gehoor en lees- en schrijfproblemen (dyslexie).

MondzorgWijzer

Mondzorg is gericht op het bereiken en handhaven van een optimale functionaliteit van de mond en de directe omgeving (wangen, kaakgewricht).

OefentherapieWijzer

Oefentherapie (cesar/mensendieck) is gericht op het verbeteren van houdings- en bewegingsgewoonten die voor klachten zorgen. Vaak zijn dit alledaagse verrichtingen zoals, bukken, tillen, zitten en lopen.

PsychotherapieWijzer

Een Psychotherapeut is een behandelaar die mensen die geestelijk lijden of ernstige psychosociale problematiek hebben helpt.

 

Vind zorg, hulp en informatie

 

Gevolgen miljoenennota 2020 voor zorg en welzijn

De Miljoenennota en Rijksbegroting worden op Prinsjesdag (dinsdag 17 september 2019) weer bekend gemaakt.

Lees hier wat de gevolgen van de Miljoenennota 2020 zijn voor zorg en welzijn

Wonen, zorg &  leven

Uw eigen appartement in een kleinschalig, sfeervol pand. Alle benodigde zorg 24 uur per dag binnen handbereik. Veel persoonlijke aandacht voor uw welzijn. 15 locaties in Nederland.

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact

Een vermelding of artikel plaatsen op de site?
Publicatiemogelijkheden

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorg & Vakantie
Ikzoekloopbaanbegeleiding.nl

© 2012 - 2019 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante