Diëtetiek

Wat is een dietist?

De diëtist is de specialist op het gebied van voeding, leefstijl en gezondheid. Hier kan je dan ook terecht voor informatie op het gebied van gezonde, verantwoorde voeding. 

Voor wie?

Dieet-advies is bedoeld voor mensen die vanwege uiteenlopende omstandigheden advies en begeleiding nodig hebben op het gebied van voeding, leefstijl en gezondheid. Veel mensen worden op advies van een behandelend arts doorgestuurd naar een diëtist. Dit kan zijn om verschillende reden. Zo zijn er diverse aandoeningen waar een voedings- of dieetadvies van essentieel belang is. Door in je voeding(spatroon) bepaalde zaken aan te passen kun je de aandoening op een gunstige manier beïnvloeden. 

Voeding kan een belangrijke rol spelen bij verschillende ziekten en klachten, zoals:

Kanker, allergieën (voornamelijk voeding en glutenvrij bij Coeliakie), COPD, hart- en vaatziekten, diabetes, nierziekten, eetstoornissen (Anorexia of Boulimia), slechte stofwisseling, overgewicht of ondergewicht, verminderde eetlust, een grote operatie, doorligwonden

Wat doet de Diëtist?

Een diëtist kijkt samen met je naar je leefstijl, lichamelijke gezondheid en het voedingspatroon op basis waarvan vervolgens een voedingadvies op maat wordt gegeven. De diëtist kan je waarnodig begeleiden en motiveren bij het volgen van het (dieet)advies. Diëtisten werken in een eigen praktijk of ze zijn in dienst bij bijvoorbeeld een ziekenhuis, verpleeghuis, de thuiszorg of een voorlichtingsbureau.

Kosten en vergoeding

De diëtist is direct toegankelijk. U heeft voor een behandeling door de diëtist geen verwijzing meer nodig van uw arts. Helaas vergoeden niet alle zorgverzekeraars uw behandeling als u zonder verwijzing naar de diëtist gaat. De NVD (Nederlandse Vereniging van Diëstisten) adviseert je om je polis goed na te lezen of contact op te nemen met je zorgverzekeraar om te kijken of deze de directe toegang vergoedt. Indien dit niet het geval is, raden wij je aan om eerst een verwijzing bij uw huisarts te halen.

Zoek, vind & waardeer een Diëtist bij u in de buurt

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nl

Vind een Diëtist in Nederland

PartnersHandicare Trapliften              

Vind zorg, hulp en informatieVeel bezochte onderwerpen

Wetgeving zorg
Zorgvakanties
Particuliere woonzorg
Hulpmiddelen

Wijzer per aandoening

Zorgthuis of in een instelling 
Regelingen voor mantelzorgers
Re-integratie
Jobcoach

Wat zijn de laatste hooroplossingen

Als het hoorvermogen achteruit gaat dan verloopt het horen minder goed en is er meer luisterinspanning nodig. Het slecht kunnen horen gaat gepaard met sociale isolatie, gevoelens van angst, depressie en onzekerheid. Dankzij de verschillende hooroplossingen die worden aangeboden kan een slechthorende naar tevredenheid horen.

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact

Een vermelding of artikel plaatsen op de site?
Publicatiemogelijkheden

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorg & Vakantie
Ikzoekloopbaanbegeleiding.nl

© 2012 - 2019 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante