Fysiotherapie

Klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat kunnen ontstaan tijdens het uitoefenen van werkzaamheden, ongelukken, spanning of als gevolg van een (chronische) ziekte of veroudering. Met behulp van fysiotherapie kunnen de functiestoornissen gestabiliseerd, verminderd of verholpen worden.

Voor wie?

Fysiotherapie is bedoeld voor mensen met klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat. Dat wil zeggen functiestoornissen aan de spieren, pezen, banden en gewrichten. Bijvoorbeeld: te gespannen spieren, peesontstekingen, bandpijn en artrose. Ook gevolgen van functiestoornissen aan het zenuwstelsel, bloedvaten, longen, hart en huid kunnen worden behandeld. Zoals o.a. de gevolgen van: M.S., Beroerte, Longaandoeningen, Hartinfarct en verklevingen.

Wat is fysiotherapie?

Fysiotherapie is gericht op het stabiliseren, verminderen of herstellen van een functiestoornis of de gevolgen daarvan door het toepassen van oefentherapie, massage, elektrotherapie, advisering en/of begeleiding. Op deze wijze wordt geprobeerd de functie van het houdings- en bewegingsapparaat zodanig te verbeteren zodat normale houding en beweging weer mogelijk is of leer je hoe je zo goed mogelijk met de resterende beperkingen om kunt gaan.

Voor welke klachten?

Veel klachten in het houdings- en bewegingsapparaat kunnen door de fysiotherapeut positief worden beïnvloed. Daarbij kun je denken aan: 

 
  • pijn aan spieren, pezen, banden en gewrichten
  • zwelling van gewrichten
  • krachtsvermindering
  • bewegingsbeperking
  • stijfheid
  • problemen met bewegen
  • evenwichtsstoornissen
  • ademhalingsproblemen
  • vermoeidheidsverschijnselen of conditievermindering a.g.v. een andere onderliggende aandoening

Er zijn fysiotherpeuten die een bepaald specialisme hebben, bijvoorbeeld manueel fysiotherapeuten, bekkenfysiotherpeuten. Ook zijn er therapieën en/of beweegprogramma's die specifiek gericht zijn op een bepaalde aandoening (bijvoorbeeld Artrose, Cva en Copd). Kijk voor meer informatie hierover op De fysiotherap eut.

Verwijzing en vergoeding

Sinds 1 januari 2006 kun je zonder verwijzing van de arts naar de fysiotherapeut.
Ook al is wettelijk bepaald dat je geen verwijzing meer nodig hebt, zijn er een aantal zorgverzekeraars die in hun polisvoorwaarden hebben opgenomen dat je wel een verwijzing nodig hebt om de intake, onderzoek en behandelingen vergoed te krijgen. Voor aandoeningen die op de chronische lijst staan is altijd een verwijzing noodzakelijk.

Per 1 januari 2004 is fysiotherapie (en zijn specialisaties) voor het grootste deel uit de basisverzekering gehaald. Dat betekent dat veel mensen in de meeste gevallen aangewezen zijn op een aanvullende verzekering.

Zoek, vind & waardeer een Fysiotherapeut bij u in de buurt

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nl

Vind een Fysiotherapeut in Nederland

PartnersHandicare Trapliften                  

Vind zorg, hulp en informatie


 

Een vermelding of gastartikel plaatsen op de site?
Bekijk de publicatiemogelijkheden

Veranderingen 2019

de Fysiotherapeut

Gratis nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van nieuws en ontwikkelingen in de wereld van zorg & hulp?

Meld je aan voor de nieuwsbrief
 

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact

Een vermelding of artikel plaatsen op de site?
Publicatiemogelijkheden

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorgvakantie

Sitemap | Disclaimer
Privacy beleid (AVG)

 

© 2012 - 2016 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante