Verzorgingshuis

Een verzorgingshuis is een woonvoorziening voor mensen die vanwege ziekte of ouderdom niet meer zelfstandig kunnen wonen. Er zijn mogelijkheden voor kortdurend en langdurend verblijf en er is een 24 uurs aanbod van verzorging (niet complexe) verpleging en/of begeleiding.

De zorg in een verzorgingshuis

Voor mensen die vanwege ziekte, handicap of ouderdom niet meer zelfstandig kunnen leven, zijn er mogelijkheden om in een verzorgingshuis te wonen. Men beschikt dan meestal over een zelfstandig één kamer appartement (met eigen douche, toilet en keuken) en er wordt (24 uurs) hulp geboden bij onder andere wassen, naar bed gaan, aankleden, eten, medicijngebruik en het huishouden.

In een verzorgingshuis is slechts beperkt verpleging mogelijk (wondverzorging, injecties e.d.). Voor mensen die veel verpleging nodig hebben kunnen niet in een verzorgingshuis terecht. Er zijn dan eventueel mogelijkheden voor verblijf in een verpleeghuis.

Indicatie voor verzorgingshuis

Er zijn reguliere verzorgingshuizen en particuliere verzorgingshuizen. Verblijf in een regulier verzorgingshuis betaalt de overheid grotendeels. Verblijf in een particulier verpleeghuis betaalt u grotendeels zelf.

  • Regulier verzorgingshuis

Om in een regulier verzorgings te wonen heb je een Wlz-indicatie nodig van het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ). Je kunt deze indicatie via het CIZ aanvragen.

  • Particulier verzorgingshuis

Voor verblijf in een particulier verzorgings- en verpleeghuis is geen indicatie nodig; u betaalt de kosten (deels) zelf. Informeer naar de mogelijkheden bij het particulliere verzorgingshuis.

Kosten verblijf regulier Verzorgingshuis

Voor verblijf in een verzorgingshuis betaalt u een eigen bijdrage. De eerste 6 maanden betaalt u meestal de lage eigen bijdrage. Daarna hangt het van uw persoonlijke omstandigheden af of u een lage of hoge bijdrage gaat betalen. Dit is onder andere afhankelijk van uw inkomen, vermogen, leeftijd en gezinssamenstelling. Het CAK berekent uw eigen bijdrage. U kunt ook zelf berekenen hoe hoog uw eigen bijdrage ongeveer is op de website van het CAK.

 

Zoek, vind & waardeer een verzorgingshuis in de buurt

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nl

Vind een Verpleeghuis en verzorgingshuis in Nederland

Vind zorg, hulp en informatie

 

Gevolgen miljoenennota 2020 voor zorg en welzijn

De Miljoenennota en Rijksbegroting worden op Prinsjesdag (dinsdag 17 september 2019) weer bekend gemaakt.

Lees hier wat de gevolgen van de Miljoenennota 2020 zijn voor zorg en welzijn

Wonen, zorg &  leven

Uw eigen appartement in een kleinschalig, sfeervol pand. Alle benodigde zorg 24 uur per dag binnen handbereik. Veel persoonlijke aandacht voor uw welzijn. 15 locaties in Nederland.

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact

Een vermelding of artikel plaatsen op de site?
Publicatiemogelijkheden

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorg & Vakantie
Ikzoekloopbaanbegeleiding.nl

© 2012 - 2019 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante