Aangepast plan actieve donorregistratie

15-09-2016 12:07

Op dinsdag 13 september 2016 stemde een kleine Kamermeerderheid (75 voor, 74 tegen) vóór het initiatiefwetsvoorstel van Pia Dijkstra. Dit betekent dat Kamerlid Pia Dijkstra het voorstel in de Eerste Kamer mag verdedigen.


Advertentie

Actieve donorregistratie

Om het tekort aan donororganen tegen te gaan, wil Dijkstra actieve donorregistratie. Dit betekent dat je automatisch donor bent als je niet hebt aangegeven ertegen te zijn. In eerdere besprekingen was er geen meerderheid voor actieve donorregistratie. Dijkstra heeft haar plan nu bijgesteld: een "zorgvuldig geenbezwaarsysteem" met een grotere rol voor gemeenten in de voorlichting en meer aandacht voor wilsonbekwamen. Wolbert (PvdA), Van Gerven (SP) en Pechtold (D66) zijn blij met de tegemoetkomingen aan de Kamer, maar de partijen die tegen actieve donorregistratie zijn, laten zich niet overtuigen.

"Ja" wordt "geen bezwaar"

Mensen die geen keuze hebben gemaakt, komen niet langer in het donorregister als "ja, ik wil donor zijn", maar als "ik heb geen bezwaar gemaakt". De nieuwe formulering verandert volgens Klever (PVV) weinig aan het oorspronkelijke uitgangspunt: wie zwijgt, stemt toe. Arno Rutte (VVD) vindt dat ook na aanpassing van het voorstel het recht om (nog) niet te kiezen je wordt afgenomen. Bruins Slot (CDA) en Van der Staaij (SGP) blijven het grondwettelijke recht op onaantastbaarheid van het lichaam bovenaan zetten. Volgens Dik (ChristenUnie) is donor zijn een daad van naastenliefde en mag de overheid die keuze niet maken, al helemaal niet bij wilsonbekwamen.

Gemeenten zorgen voor informatie en voorlichting

De gemeenten krijgen in het aangepaste voorstel een grote rol in voorlichting en informatieverstrekking. De gemeente moet bijvoorbeeld bij verstrekking van een identiteitsbewijs informatie over orgaandonatie geven. Öztürk (GrKÖ) zegt dat dit een belangrijk bezwaar laat bestaan: "Organen worden eigendom van de staat als je niet reageert op brieven van de overheid". Wolbert wil mede daarom onderzoek naar een waterdichte manier van voorlichting.

Het kabinet zet zich in voor orgaandonatie

Het kabinet staat neutraal tegenover het voorstel van D66, maar minister Schippers (Volksgezondheid) is wel bezig met orgaandonatie. Ze wijst op overheidscampagnes over orgaandonatie die er aankomen. Ook blijft ze zich inzetten voor "donatie bij leven". Verder kijkt ze naar de stand van zaken en de financiering van onderzoek naar kansrijke innovaties op het gebied van orgaandonatie.

Bron: Tweede Kamer

 

Terug

PartnersHandicare Trapliften                  

Vind zorg, hulp en informatie


 

Een vermelding of gastartikel plaatsen op de site?
Bekijk de publicatiemogelijkheden

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact

Een vermelding of artikel plaatsen op de site?
Publicatiemogelijkheden

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorg & Vakantie
Ikzoekloopbaanbegeleiding.nl

© 2012 - 2019 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante