ALL OF ME: ontmoetingsplek voor jonge mensen met een chronische aandoening

07-02-2015 17:14

Je bent jong en je wilt - net als je gezonde vrienden - een zelfstandig leven leiden. Maar dat valt niet altijd mee. Mis je informatie speciaal voor mensen van jouw leeftijd? Ben je nieuwsgierig hoe andere jongeren met een aandoening omgaan met hun lijf, vrienden, onzekerheid, een nieuwe baan, uitgaan en seks? Of zou je juist jouw ervaringen willen delen om anderen te helpen? Dan is ALL OF ME dé plek op internet voor jou.

Onbegrip

'Toen ik op mijn negentiende de diagnose 'epilepsie' kreeg, wist ik me geen raad. Sommige dingen konden ineens niet meer en ik had geen idee hoe ik mijn leven opnieuw moest inrichten', vertelt Nikki (27). 'Ik probeerde alles met mijn vrienden te blijven meedoen in hun tempo. Maar door mijn ziekte kon ik ze niet meer bijbenen. Ik ben veel vrienden kwijtgeraakt door onbegrip. Ik moest stoppen met mijn opleiding Verpleegkunde en ben Pedagogiek gaan studeren. In 2011 heb ik de studie afgerond, maar nog steeds heb ik geen werk in deze richting gevonden. Op elke vacature komen driehonderd reacties. Dan kiezen werkgevers toch liever iemand die gezond is. Op dit moment werk ik als schadeadviseur bij een verzekeringsmaatschappij. Ik ben blij dat ik werk heb, maar mijn hart ligt er niet. En ook in deze baan stuit ik op onbegrip; als ik na een epileptische aanval in bed moet blijven, belt mijn baas de volgende dag al om te vragen wanneer ik weer kom. Maar ik kan op zo'n moment niet eens op mijn benen staan.'

Al voor de diagnose had Nikki een vriend. 'Ik ben heel bang geweest dat hij me ook in de steek zou laten. Ik had namelijk nergens puf voor, ook niet voor seks. Gelukkig is hij me steeds blijven steunen. Twee weken geleden zijn we zelfs getrouwd!'  Wat Nikki al die jaren erg heeft gemist, zijn contacten met jongeren in dezelfde situatie. 'Gewoon eens praten over de dingen waar je tegen aanloopt en hoe je die kunt aanpakken. Via de patiëntenorganisatie en Facebook-groepen kwam ik wel met andere mensen in gesprek, maar die waren een stuk ouder dan ik. Zij hadden niet dezelfde problemen.'

Speciaal voor jongeren

Herken jij je in Nikki's verhaal? Dan is ALL OF ME (tot voor kort 'Jong aan Zet') iets voor jou. Dit project is begin dit jaar van start gegaan en is er speciaal voor jongeren van 16 tot 30 jaar met een aandoening. ALL OF ME helpt je sterker in je schoenen te staan en de baas te zijn over je eigen leven. Je leert wie jij bent, hoe je je leven kunt inrichten en welke stappen je kunt zetten om zover te komen.

Wat biedt ALL OF ME?

Via de website van ALL OF ME kun je op drie manieren (gratis) aan de slag:

  • Je vindt er handige informatie en je kunt zelfstandig oefeningen doen. Zo krijg je bijvoorbeeld tips om een 'elevator pitch' te maken over je eigen aandoening. Dat is een kort kennismakingspraatje, waarin je andere mensen vertelt: dit ben ik, dit is er met me aan de hand, en op deze manier uit zich dat. Zo'n elevator pitch helpt om begrip te vragen voor jouw situatie en jouw grenzen aan te geven.
  • Via ALL OF ME kom je ook met andere jongeren in contact. Je kunt hun ervaringen lezen en daarop reageren. Of jouw eigen ervaringen delen en daarmee anderen helpen.
  • Stel je vragen per mail aan een coach. De ALL-OF-ME-coaches zijn tussen de 20 en 35 jaar en hebben zelf ook een chronische aandoening.

ALL-OF-ME-coaches

Bij ALL OF ME gaat het om coaching voor en door jongeren. Nikki wordt momenteel opgeleid tot ALL-OF-ME-coach. 'Jongeren die even willen spuien of een vraag hebben, kunnen online contact opnemen met een van de coaches', vertelt ze. 'Wij ondersteunen ze zo goed mogelijk.'

Nikki heeft niet lang hoeven nadenken over de vraag of ze coach wilde worden: 'Ik heb zelf een heel proces met mijn aandoening doorgemaakt en weet hoe lastig het kan zijn daar je weg in te vinden. Ik vind het mooi daar nu anderen in te begeleiden. We hebben allemaal een chronische aandoening, daarom vinden we herkenning en snappen we elkaar.'

Iets voor jou? Meld je dan even aan

Op de website van ALL OF ME vind je meer informatie.

 

Inbreng van jongeren

ALL OF ME is een initiatief van tien patiëntenorganisaties, (waaronder de BOSK), het Trimbos-Instituut en IPPZ. Verder hebben meer dan twintig jongeren meegedacht in een adviesgroep. Zij hebben op basis van hun eigen ervaringen zes thema's gekozen: jij & jezelf, jij & de ander, je toekomst, je lijf, alcohol & drugs en seks.

Bron: Bosk - Vereniging van mensen met een aangeboren lichamelijke handicap

Terug

PartnersHandicare Trapliften                  

Vind zorg, hulp en informatie


 

Een vermelding of gastartikel plaatsen op de site?
Bekijk de publicatiemogelijkheden

Gratis nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van nieuws en ontwikkelingen in de wereld van zorg & hulp?

Meld je aan voor de nieuwsbrief
 

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact

Een vermelding of artikel plaatsen op de site?
Publicatiemogelijkheden

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorg & Vakantie
Ikzoekloopbaanbegeleiding.nl

© 2012 - 2019 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante