ANBO: 4000 meldingen over eigen bijdrage AWBZ

04-04-2013 18:52

Ruim 4000 meldingen zijn er binnengekomen bij het meldpunt van ANBO over de hogere inkomensafhankelijke eigen bijdrage AWBZ. Ouderen en gehandicapten kunnen er terecht met hun klachten over de hoge eigen bijdrage die ze moeten betalen als ze bijvoorbeeld naar een verzorgings- of verpleegtehuis gaan. Sinds 1 januari is die bijdrage ook afhankelijk van het vermogen.

Spaargeld

Ouderen en gehandicapten met meer spaargeld moeten meer zelf betalen als ze naar een zorginstelling gaan. Tot eind 2012 gold een vermogensheffing van 4 procent, die is nu 12 procent. De eigen bijdrage kan oplopen tot bijna 2189 euro per maand. Veel ouderen zijn ongerust over het feit dat ze de rekening moeten betalen van geld dat ze niet kunnen opnemen. Omdat het vermogen in het huis vastzit of vast staat bij de bank. Na twee jaar wordt de waarde van de woning tot het vermogen gerekend, ook als deze niet verkocht is.

Bijlenen

ANBO-directeur Liane den Haan: “Het gevolg is dat men moeten bijlenen om de verhoogde eigen bijdrage te kunnen betalen. Enkele tienduizenden mensen betalen meer eigen bijdrage dan ze binnenkrijgen. Ook zijn velen boos omdat je met 200.000 euro en 800.000 euro aan vermogen evenveel moet betalen. De echte rijken worden daardoor niet belast. De kans is groot dat ouderen particulier zorg gaan inkopen in plaats van verblijf in een zorginstellingen. Dan kun je ook eisen stellen aan de zorg die je krijgt. Lange termijn perspectief is dat instellingszorg mogelijk armenzorg wordt, omdat mensen met geld niet voor de hoge AWBZ-bijdrage kiezen, maar voor particuliere zorg.”

Debat

De Tweede Kamer debatteert vandaag met staatssecretaris Van Rijn over de hogere eigen bijdrage. Hoewel de Kamer vorig jaar unaniem instemde met de regeling, stuit die inmiddels zowel links als rechts op kritiek. Letselschadevergoeding, persoonsgebonden budget en geld dat (nog) in een huis zit zou voor de eigen bijdrage niet mee moeten tellen.

Stapsgewijs

ANBO is geen tegenstander van het aanspreken van het eigen vermogen om een bijdrage in de zorg te leveren. Maar is wel tegen de manier waarop de regeling is ingevoerd. Het tarief is te hoog en bovendien in één keer ingevoerd. Dat had stapsgewijs gemoeten waarbij speciale aandacht moet zijn voor mensen die wel vermogen hebben maar geen liquide middelen. Waarschijnlijk komt Van Rijn op aandringen van de Kamer met regelgeving hiervoor. ANBO vindt bovendien dat er andere mogelijkheden zijn om in de zorg te besparen, in plaats van burgers zo sterk te belasten.

Bron: ANBO

Terug

PartnersHandicare Trapliften                  

Vind zorg, hulp en informatie


 

Een vermelding of gastartikel plaatsen op de site?
Bekijk de publicatiemogelijkheden

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact

Een vermelding of artikel plaatsen op de site?
Publicatiemogelijkheden

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorg & Vakantie
Ikzoekloopbaanbegeleiding.nl

© 2012 - 2019 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante