Baanbehoud voor 19.000 huishoudelijke hulpen

12-12-2014 12:10

Gemeenten hebben massaal ingeschreven voor de Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT). In totaal heeft 98% van de gemeenten een HHT aanvraag ingediend. Hiermee kunnen tenminste 19.000 huishoudelijke hulpen – op basis van een dienstverband van 16 uur per week - langer hun baan behouden.

Het kabinet ziet dit als een belangrijke stap in de totstandkoming van de persoonlijke dienstverlening in Nederland. HHT levert ook een belangrijke bijdrage aan het bestrijden van oneigenlijke alfahulpconstructies.

 

Zeer voortvarend

Thuishulpen dreigden door de veranderingen in de zorg hun baan te verliezen. Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) en minister Asscher riepen gemeenten op snel met plannen te komen om de huishoudelijke hulp toelage (HHT) in te zetten in de strijd tegen dreigend banenverlies. Dat is een toelage die de prijs voor het inhuren van een huishoudelijke hulp sterk verlaagt. Gemeenten zijn zeer voortvarend aan de slag gegaan met het maken van plannen voor de HHT.

 

Bezuinigingen verzacht

In totaal heeft 98 procent van de 403 gemeenten een aanvraag ingediend. Het werkgelegenheidsverlies wordt ten opzichte van de inschatting in 2013 teruggebracht met 80%. Dat komt door de HHT en de bezuinigingen die in het akkoord met VNG in 2013 en het begrotingsakkoord in 2014 zijn verzacht.

Van Rijn: 'Ik ben blij dat gemeenten en aanbieders werk maken van de persoonlijke dienstverlening. De HHT heeft een dubbel effect namelijk dat mensen hun baan kunnen behouden tegen normale arbeidsvoorwaarden'.

Asscher: 'Prachtig dat enorm veel huishoudelijke hulpen hun baan kunnen behouden. Het is een groot succes dat alle gemeenten meedoen. Zo zorgen we ervoor dat goed werk behouden blijft en alfaconstructies - die ten koste gaan van werknemers - worden voorkomen'.

 

Meer informatie

Kamerbrief over stand van zaken huishoudelijke hulp toelage (HHT) in de zorg (11 december 2014)

 
Bron

Ministerie VWS

 

 

Terug

PartnersHandicare Trapliften                  

Vind zorg, hulp en informatie


 

Een vermelding of gastartikel plaatsen op de site?
Bekijk de publicatiemogelijkheden

Scootmobiel kopen: 10 tips waar u op moet le tten

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact

Een vermelding of artikel plaatsen op de site?
Publicatiemogelijkheden

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorgvakantie

Sitemap | Disclaimer
Privacy beleid (AVG)

 

© 2012 - 2016 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante