Betere voorlichting en bereikbaarheid huisarts nodig in plaats van eigen bijdrage Huisartsenpost

20-06-2012 14:18

Het idee om een eigen bijdrage te vragen aan patiënten voor gebruik van de huisartsenpost is niet nodig, vindt patiëntenfederatie NPCF. Uit een onderzoek onder 1022 huisartsen blijkt dat 77 procent van de huisartsen voorstander is van de eigen bijdrage.

Betere voorlichting

'We herkennen het probleem dat veel hulpvragen aan de huisartsenpost niet spoedeisend zijn. Maar de oplossing is dan niet om een eigen bijdrage te vragen. Blijkbaar is het voor veel mensen niet duidelijk wanneer ze naar de huisartsenpost kunnen met hun hulpvraag en wanneer ze naar hun eigen huisarts moeten. Die voorlichting daarover moet veel beter. Ook de huisartsenpost zelf moet hier een rol in spelen door mensen te verwijzen naar hun eigen huisarts als de vraag geen spoed betreft,' zeg Wilna Wind, NPCF-directeur.

Financiële drempel

Voor huisartsenzorg (zowel de eigen huisarts als de huisartsenpost) moet geen eigen bijdrage ingevoerd worden. De NPCF vindt, net als de landelijke huisartsenvereniging LHV, dat een financiële drempel vroegtijdig ingrijpen door de huisarts in de weg staat en dat de patiënt later of helemaal niet meer naar de huisarts zal komen. Dit kan leiden tot ernstigere gezondheidsproblemen en duurdere behandelingen in bijvoorbeeld de tweede lijn.

Avondspreekuren en eHealth

Daarnaast vindt de NPCF ook dat huisartsenpraktijken ervoor moeten zorgen dat ze langer bereikbaar zijn en meer gebruik moet maken van eHealth. Avondspreekuren kunnen veel onterecht gebruik van een huisartsenpost voorkomen.

En daarnaast is het hoog tijd dat huisartsen meer gebruik maken van eHealth-toepassingen. Die worden nu nog maar marginaal benut. De NPCF vindt dat een gemiste kans. Wilna Wind: 'Er zijn nog heel veel mogelijkheden voor ondersteuning en ook vervanging van zorg door bijvoorbeeld zorg op afstand, online contact en consulten etcetera. Het staat nog maar in de kinderschoenen, terwijl eHealth voor patiënten en de betaalbaarheid grote voordelen biedt.'

Bron: NPCF

Terug

PartnersHandicare Trapliften                  

Vind zorg, hulp en informatie


 

Een vermelding of gastartikel plaatsen op de site?
Bekijk de publicatiemogelijkheden

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact

Een vermelding of artikel plaatsen op de site?
Publicatiemogelijkheden

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorg & Vakantie
Ikzoekloopbaanbegeleiding.nl

© 2012 - 2019 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante