NPCF: Brochure helpt bij gesprek tussen patiënt en arts over levenseinde

13-06-2012 12:31

Praten met de dokter over de laatste fase van het leven gebeurt vaak te laat. Dat bleek onlangs ook uit de resultaten van de NPCF-meldactie Wilsverklaring waar bijna 11.000 mensen aan deelname. Deelnemers aan de meldactie gaven aan hun wensen ten aanzien van ziekte en levenseinde wel met hun naasten te bespreken, maar veel minder met hun arts. Met als gevolg teleurstellingen, onbegrip en het gevoel bij patiënten en hun familie dat het te laat is voor wezenlijke besluiten. Daarom brengen acht organisaties, waaronder de NPCF, de publieksbrochure Spreek op tijd over uw levenseinde uit.

Informatie en advies

De brochure biedt patiënten hulp om met de dokter in gesprek te gaan over wensen, verwachtingen en mogelijkheden aan het einde van het leven. De brochure biedt voorbeeldvragen die arts en patiënt elkaar kunnen stellen, en concrete adviezen. Ook bevat de brochure informatie over wilsverklaringen, zorgmogelijkheden aan het einde van het leven (palliatieve zorg) en euthanasie.

'Waardevol'

De patiëntenbrochure is een vervolg op de vorig jaar uitgebrachte artsenbrochure. Nu hebben artsen en patiënten samen een instrument in handen om met elkaar het moeilijke gesprek over het levenseinde aan te gaan, zonder misverstanden. De patiëntenbrochure wordt aangeboden aan NPCF-directeur Wilna Wind, tijdens het KNMG-symposium 'Geef nooit op?' op 14 juni. 'Het is een waardevolle brochure, omdat het mensen heel concreet een handvat biedt in een moeilijke fase van hun leven.'

Organisaties

De samenwerkende organisaties zijn: artsenfederatie KNMG, de patiëntenorganisaties NFK, NPCF, NPV en NVVE en de seniorenbelangenbehartigers ANBO, Unie KBO en PCOB.

Bron: NPCF

Terug

PartnersHandicare Trapliften                  

Vind zorg, hulp en informatie


 

Een vermelding of gastartikel plaatsen op de site?
Bekijk de publicatiemogelijkheden

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact

Een vermelding of artikel plaatsen op de site?
Publicatiemogelijkheden

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorg & Vakantie
Ikzoekloopbaanbegeleiding.nl

© 2012 - 2019 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante