CG-Raad en Nibud presenteren hulpmiddel voor aantonen van meerkosten

24-07-2012 11:37

Om meerkosten als gevolg van handicap of ziekte vergoed te krijgen, moeten die meerkosten bijna altijd aangetoond worden. Dat is vaak erg ingewikkeld. De CG-Raad heeft daarom het Nibud gevraagd hiervoor een hulpmiddel te maken. De CG-Raad verwacht dat hiermee meer mensen de vergoeding of compensatie krijgen waar ze recht op hebben.

Medicijnen, hulpmiddelen, een aanpassing aan uw woning, eigen bijdragen, vervoer naar ziekenhuis, etc. etc. Allemaal zaken die voor mensen met een handicap of chronische ziekte leiden tot extra kosten. Er bestaan verschillende regelingen die deze meerkosten vergoeden of compenseren: belastingaftrek, de Wtcg, de CER, de TOG, de zorgtoeslag, categorale bijstand (een vast bedrag voor een bepaalde groep mensen, bijvoorbeeld ouderen).

CG-Raad en Nibud presenteren hulpmiddel voor aantonen van meerkosten

Bijzondere bijstand
Ondanks al deze regelingen komt het voor dat bepaalde meerkosten niet vergoed worden, bijvoorbeeld extra huur voor een aangepaste extra energielasten, slijtagekosten van vloerbedekking, etc. Deze niet vergoede meerkosten kunnen flink oplopen. Voor mensen met een minimum inkomen kan dat leiden tot financiële problemen. Voor hen is een verzoek om individuele bijzondere bijstand een laatste mogelijkheid voor ondersteuning.

Aantonen
Individuele bijzondere bijstand is een tegemoetkoming in persoonlijk onvermijdbare kosten. Onvermijdbare kosten zijn de dagelijkse kosten om te kunnen bestaan, maar ook kosten in verband met ziekte of handicap. Om bijzondere bijstand te krijgen voor extra zorgkosten, moeten voor die kosten dus geen andere vergoedingsmogelijkheden bestaan. Bovendien moeten de extra kosten aangetoond worden. Het hulpmiddel van Nibud en de CG-Raad kan hiervoor gebruikt worden.

Om extra kosten goed in kaart te brengen heeft het Nibud een speciaal schema ontwikkeld. Dit schema in onderdeel van de Handreiking voor het aanvragen van bijzondere bijstand voor zorgkosten

Bron: CG-raad

 

 

Terug

PartnersHandicare Trapliften                  

Vind zorg, hulp en informatie


 

Een vermelding of gastartikel plaatsen op de site?
Bekijk de publicatiemogelijkheden

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact

Een vermelding of artikel plaatsen op de site?
Publicatiemogelijkheden

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorgvakantie

Sitemap | Disclaimer
Privacy beleid (AVG)

 

© 2012 - 2019 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante