CG-Raad en Platform VG wordt Ieder(in) vanaf 1 januari 2014

15-12-2013 21:02

De kogel is door de kerk! Vanaf 1 januari gaan de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad en Platform VG verder als één organisatie onder de nieuwe naam: Ieder(in). Gisterenavond hebben namelijk ook de leden van de CG-Raad definitief hun goedkeuring gegeven aan de fusie. Eerder deden de leden van Platform VG dit al.


Logo ieder(in) 


 

Ieder(in) is de nieuwe koepelorganisatie van mensen met een lichamelijke handicap, verstandelijke beperking of chronisch ziekte. Ongeveer 250 organisaties zijn bij de nieuwe organisatie aangesloten. Ieder(in) is daarmee het grootste netwerk in Nederland van mensen met een beperking. Ze behartigt de belangen van meer dan twee miljoen mensen. 


Doel
Gert Rebergen is de nieuwe, tijdelijke directeur van de organisatie. Hij zegt dat de fusie veel voordelen heeft. “Er was een behoorlijke overlap in de belangenbehartiging. Door de fusie kunnen we efficiënter belangen behartigen en krachtiger de stem van chronisch zieken en mensen met een beperking laten horen. Daarnaast hebben we ook de mogelijkheid om voor specifieke groepen -  zoals mensen met een verstandelijke beperking - op te komen mocht dat nodig zijn.”


Ook het gedeelde ideaal maakte een fusie logisch, zegt Rebergen. “We streven allebei naar een samenleving waarin iedereen naar vermogen kan meedoen en niemand wordt uitgesloten. We willen dat de huidige maatschappij  zich veel meer instelt op mensen met een beperking of chronische ziekte. Zij moeten kunnen rekenen op zorg die aansluit bij hun individuele behoeften. En ze moeten gelijke kansen krijgen om te kunnen wonen, leren, werken, reizen en recreëren.”


Rebergen:  “Om dit ideaal - de inclusieve samenleving - steeds voor ogen te houden, hebben we Ieder(in) gekozen als naam.”


Werk aan de winkel
Gert Rebergen zegt dat Ieder(in) er meteen vol tegenaan gaat. “Er vinden zeer grote veranderingen plaats in Nederland. Mensen moeten langer thuis blijven wonen. Instellingen gaan dicht. Het uitkeringsstelsel en de ondersteuning voor mensen met een arbeidshandicap verandert ingrijpend. In het onderwijs wordt het passend onderwijs ingevoerd. Dit zijn ontwikkelingen die schreeuwen om een krachtige belangenbehartiging. Want veel veranderingen gaan gepaard met mooie woorden maar zijn vaak ingegeven door bezuinigingsdrift.”


Gelukkig is er een stevige steun in de rug bij de komende belangenbehartiging. Uiterlijk in 2015 zal het VN-Verdrag inzake de rechten van mensen met een handicap van kracht worden. Gert Rebergen: “ Dit verdrag stelt onomwonden: meedoen en zelfbeschikking zijn mensenrechten! Bij de belangenbehartiging zullen we niet moe worden om de overheid en andere partijen hieraan te herinneren.”

 

Bron: CG-Raad

Terug

PartnersHandicare Trapliften                  

Vind zorg, hulp en informatie


 

Een vermelding of gastartikel plaatsen op de site?
Bekijk de publicatiemogelijkheden

Scootmobiel kopen: 10 tips waar u op moet le tten

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact

Een vermelding of artikel plaatsen op de site?
Publicatiemogelijkheden

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorgvakantie

Sitemap | Disclaimer
Privacy beleid (AVG)

 

© 2012 - 2016 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante