Mezzo: Contactdag staatssecretaris VWS met 100 mantelzorgers was een succes

06-06-2012 13:38

Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten en haar ambtenaren gingen op 4 juni in gesprek met 100 mantelzorgers. Ze wilden graag weten waar mantelzorgers tegenaan lopen en wat hen bezig houdt. De mantelzorgers waren positief over deze dag en hadden na afloop een goed gevoel over de gesprekken.

Mezzo vindt het heel belangrijk dat de staatssecretaris en de ambtenaren van haar ministerie inzicht hebben in de ervaringen van mantelzorgers. Mezzo was dan ook heel blij met deze contactdag. Verschillende onderwerpen als GGZ, dementie, decentralisatie van begeleiding en pgb zijn door mantelzorgers vanuit hun eigen ervaring naar voren gebracht.

Mantelzorgers voor mantelzorgers

Beginnende mantelzorgers staan er nu vaak alleen voor. 'Onnodig. Ik heb gister veel mensen gesproken die beginnende mantelzorgers graag zouden helpen', aldus de staatssecretaris. Van Zanten heeft meteen met Mezzo de afspraak gemaakt om dit plan verder uit te werken.

Naast ondersteuning van mantelzorgers door professionals kunnen ook ervaringen van doorgewinterde mantelzorgers waardevol zijn in een turbulente en vaak emotionele beginsituatie. Dit bespaart mantelzorgers een lange zoektocht naar de juiste ondersteuning. Dit kan een preventieve werking hebben op de overbelasting', aldus Roos Verheggen waarnemend directeur Mezzo.

Beleidsvorming informele zorg

Van de 100 gesprekken heeft de staatssecretaris er zelf zes gevoerd. Elk gesprek is in een verslag vastgelegd en wordt beschikbaar gesteld aan de mogelijke opvolger van de huidige staatssecretaris. Dit zal na de verkiezingen in september bekend worden. Bovendien inspireren de verhalen de ambtenaren bij verdere beleidsuitwerking voor zorg en welzijn, bijvoorbeeld de transitie van begeleiding en kortdurend verblijf naar gemeenten.

Nieuwsbrief

In juni verschijnt er een Mezzo-nieuwsbrief met een uitgebreider verslag van deze dag. Hierin kunt u ook de reactie van de staatssecretaris, een wethouder en de mantelzorgers zelf lezen.

Bron: Mezzo

 

Terug

PartnersHandicare Trapliften                  

Vind zorg, hulp en informatie


 

Een vermelding of gastartikel plaatsen op de site?
Bekijk de publicatiemogelijkheden

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact

Een vermelding of artikel plaatsen op de site?
Publicatiemogelijkheden

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorg & Vakantie
Ikzoekloopbaanbegeleiding.nl

© 2012 - 2019 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante