Diagnosticeren Jeugd-GGZ blijft bevoegdheid deskundigen

24-08-2013 22:01

'Ambtenaren met een korte cursus Jeugd-GGZ op zak gaan straks diagnoses stellen en voor jeugdpsychiater spelen'. Dit beeld dat sommige berichten in de media wekken, is volstrekt onjuist: de cursussen hebben een heel ander doel.

Met de decentralisatie van Jeugdzorg naar gemeenten blijft de wet BIG (Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg) van kracht. De wet BIG bepaalt of iemand bevoegd is om te diagnosticeren in de Jeugd-GGZ.

Nieuwe situatie

Gemeenten gaan de jeugdhulp zo organiseren dat het altijd artsen of andere deskundigen zijn die aangeven welke zorg kinderen in de Jeugd-GGZ nodig hebben. Er zijn straks hulpverleners werkzaam in zorgteams die problemen inventariseren en zorgen dat deskundigen wordt ingezet.

Maar beleidsambtenaren en loketmedewerkers die zich gaan bezighouden met de jeugdhulp moeten de Jeugd-GGZ wel goed leren kennen. Met oog daarop volgen zij nu verschillende cursussen.

Bron: VNG

 

VNG-Persbericht

Den Haag, 22 augustus 2013

Diagnosticeren is een vak apart. Het beeld, dat gemeenteambtenaren met een cursus Jeugd-GGZ op zak dat voortaan voor kinderen en jongeren met problemen gaan doen, is volstrekt onjuist. Dat stelt de VNG naar aanleiding van verschillende berichten in de media. Gemeenten gaan de jeugdhulp zo organiseren dat het altijd artsen of andere deskundigen zijn die aangeven welke zorg kinderen in de Jeugd-GGZ nodig hebben. Met de overheveling van de Jeugdhulp naar gemeenten blijft immers de wet BIG (Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg) natuurlijk nog steeds van kracht. Deze wet bepaalt of iemand bevoegd is om te diagnosticeren in de Jeugd-GGZ.

De conclusie dat gemeentelijke ambtenaren gaan bepalen of kinderen die ernstige geestelijke  gezondheidsproblemen hebben wel of geen hulp krijgen, is volstrekt onjuist. Er zijn straks hulpverleners werkzaam in zorgteams die, net als de huisarts nu, problemen inventariseren en gaan zorgen dat deskundigen wordt ingezet. Maar naast hulpverleners is het ook voor beleidsambtenaren en loketmedewerkers die zich ook bezighouden met de jeugdhulp belangrijk dat zij deze wereld goed leren kennen. Met het oog daarop volgen zij nu verschillende cursussen. Maar dat wil nog niet zeggen dat zij daarmee bevoegd zijn om straks te kunnen gaan diagnosticeren.

Vanaf 1 januari 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de Jeugdhulp. Staatsecretaris Van Rijn heeft het wetsvoorstel die deze overheveling wettelijk regelt op 1 juli naar de Tweede Kamer gestuurd. Volgens dit wetsvoorstel wordt alle jeugdhulp, ook de Jeugd-GGZ, de verantwoordelijkheid van alle gemeenten. De VNG en het ministerie van VWS zijn in het transitiebureau verenigd om gemeenten te ondersteunen op de voorbereiding op die taak. Daarbij draagt het transitiebureau en de VNG actief uit dat gemeenten hun kennis dienen te verruimen om de jeugdhulp goed te kunnen uitvoeren. Dat doen zij onder andere door informatie op te halen in het veld bij zorgaanbieders en ook door trainingen en cursussen.

 

 

Terug

PartnersHandicare Trapliften                  

Vind zorg, hulp en informatie


 

Een vermelding of gastartikel plaatsen op de site?
Bekijk de publicatiemogelijkheden

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact

Een vermelding of artikel plaatsen op de site?
Publicatiemogelijkheden

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorg & Vakantie
Ikzoekloopbaanbegeleiding.nl

© 2012 - 2019 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante