'Dierbare herinneringen' geschikte interventie bij depressieklachten ouderen

01-02-2016 14:14

Dierbare herinneringen richt zich op ouderen met depressieklachten in verzorgings- en verpleeghuizen

Dierbare herinneringen is door de erkenningscommissie ouderenzorg erkend als geschikte interventie om depressieklachten bij ouderen te verminderen. De commissie ouderenzorg beoordeelde deze interventie als effectief volgens eerste aanwijzingen (theoretisch goed onderbouwd met lichte aanwijzingen voor effectiviteit). De methode richt zich op ouderen in verzorgings- en verpleeghuizen. Hoewel depressieklachten in verzorgings- en verpleeghuizen vaker voorkomen dan in de rest van de samenleving bestaan er nauwelijks preventieve psychologische interventies voor. Dierbare herinneringen vult dit hiaat.

Vermindering van depressieklachten

De methode Dierbare herinneringen is gebaseerd op onderzoek dat laat zien dat het ophalen van herinneringen samenhangt met en bijdraagt aan het verminderen van depressieklachten. Daarnaast maakt de interventie gebruik van nieuwe inzichten uit de cognitieve psychologie over de werking van het autobiografisch geheugen. De interventie bestaat uit 5 gestructureerde bijeenkomsten waarin specifieke positieve herinneringen worden opgehaald. Levendige herinneringen aan een positieve gebeurtenis die op een bepaalde dag heeft plaatsgevonden.

Over Dierbare herinneringen

Het programma Dierbare herinneringen is ontwikkeld door Ernst Bohlmeijer, Jojanneke Korte en Gerben Westerhof van Universiteit Twente in samenwerking met Zorggroep Sint Maarten en zorgcentrum de Posten met subsidie van VITOK (Vitaliteit Ontmoet Kwetsbaarheid). De interventie wordt uitgevoerd door geschoolde vrijwilligers onder supervisie van een psycholoog.

Volgens de erkenningscommissie gaat het om een theoretisch heel goed onderbouwde interventie die overzichtelijk is gepresenteerd. Het ouderen met depressieve klachten zelf iets in handen geven om op een andere manier terug te kijken op hun leven, voegt iets toe aan de gebruikelijke zorg.

Bron: Vilans

Terug

PartnersHandicare Trapliften                  

Vind zorg, hulp en informatie


 

Een vermelding of gastartikel plaatsen op de site?
Bekijk de publicatiemogelijkheden

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact

Een vermelding of artikel plaatsen op de site?
Publicatiemogelijkheden

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorg & Vakantie
Ikzoekloopbaanbegeleiding.nl

© 2012 - 2019 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante