Een op de tien jongeren krijgt jeugdhulp

30-04-2016 11:03

Met de invoering van de Jeugdwet (2015) zijn de gemeenten verantwoordelijk geworden voor jeugdhulp. Deze hulp bestaat onder meer uit het begeleiden of behandelen van jongeren met psychische problemen, een verstandelijke beperking of opvoedproblemen.

In 2015 kregen 356.000 jongeren jeugdhulp, jeugdbescherming of jeugdreclassering. De nieuwe cijfers van het CBS over 2015 bieden belangrijke beleidsinformatie voor gemeenten. De cijfers vindt u in StatLine, de database van CBS. 

CBS rapportage over het jaar 2015

Het CBS maakt de statistieken op basis van de productiegegevens van alle jeugdhulpverleners in Nederland: het gaat om actuele cijfers. Hieronder lichten we enkele cijfers uit:

  • Eén op de tien jongeren tot achttien jaar kreeg in 2015 jeugdhulp van de gemeente. Meer jongens dan meisjes ontvingen jeugdhulp: 210.000 jongens en 146.000 meisjes. 
  • Van de jongeren die in 2015 jeugdhulp ontvingen, hadden 53.000 een niet-westerse herkomst. Dit komt overeen met 9,2 procent van alle niet-westerse allochtone jongeren in Nederland. Van de jongeren met een westerse herkomst was dit 9,7 %, van de autochtone jongeren 10,7 %.
  • Het percentage jongeren met jeugdhulp was het hoogst in de Groningse gemeenten Eemsmond, Menterwolde, Hoogezand-Sappemeer en Veendam. Meer dan 16 procent van de jongeren in deze gemeenten kreeg jeugdhulp. Van alle jongeren met jeugdhulp kwamen de meesten uit Rotterdam, Den Haag en Amsterdam.

Rapporten jeugdhulp, jeugdbescherming en jeugdreclassering

  1. Rapport Jeugdhulp in 2015
  2. Rapport Jeugdbescherming en jeugdreclassering 2015

Bronnen: CBS en VNG

Terug

PartnersHandicare Trapliften                  

Vind zorg, hulp en informatie


 

Een vermelding of gastartikel plaatsen op de site?
Bekijk de publicatiemogelijkheden

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact

Een vermelding of artikel plaatsen op de site?
Publicatiemogelijkheden

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorg & Vakantie
Ikzoekloopbaanbegeleiding.nl

© 2012 - 2019 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante