Eerste Kamer wil advies vrije artsenkeuze

02-10-2014 09:53

De Eerste Kamer wil dat de Raad van State zich buigt over het voorstel van minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) om de vrije artsenkeuze in te perken. Dit schrijft Nu.nl.

Daar heeft de Kamer mee ingestemd, zo blijkt uit een brief op de website van de Eerste Kamer. De Tweede Kamer stemde eerder al wel in met het voorstel.

Schippers wil de vrije artsenkeuze inperken zodat zorgverzekeraars meer ruimte krijgen om te onderhandelen met ziekenhuizen en andere zorgaanbieders. Te dure zorgverleners worden dan niet meer vergoed. Dat moet de kosten drukken. Patiënten die toch besluiten naar een arts te gaan die niet wordt vergoed, dragen de kosten zelf.

Het oorspronkelijke wetsvoorstel is op een aantal punten aangepast, stelt de Eerste Kamer. Onder meer huisartsen en fysiotherapeuten zijn uitgezonderd. Dat geldt ook voor zorg uit het basispakket. Ook is er volgens de Kamer veel 'maatschappelijke discussie' over het onderwerp ontstaan. De Kamer wil daarom eerst een advies van de Raad van State voordat het zich over de de wetswijziging buigt.

Critici vinden dat patiënten het recht moet houden om hun eigen arts uit te kiezen. Voor nieuwe artsen op 'de markt' zou het bovendien moeilijker worden de concurrentie aan te gaan. Dat zou weer in strijd zijn met Europese mededingingsregels.

 

Bron: Nu.nl

 

 

Terug

PartnersHandicare Trapliften                  

Vind zorg, hulp en informatie


 

Een vermelding of gastartikel plaatsen op de site?
Bekijk de publicatiemogelijkheden

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact

Een vermelding of artikel plaatsen op de site?
Publicatiemogelijkheden

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorg & Vakantie
Ikzoekloopbaanbegeleiding.nl

© 2012 - 2019 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante