Eigen bijdrage ggz in 2013 gecompenseerd

14-06-2012 13:39

De eigen bijdrage voor de ggz wordt volgend jaar verzacht. Mensen met een laag inkomen krijgen de eigen bijdrage helemaal of deels terug. De tegemoetkoming is onderdeel van het pakket maatregelen dat door de Kunduz-coalitie (VVD, CDA, D66, GroenLinks en CU) is afgesproken.

Mensen die een behandeling krijgen in de tweedelijns ggz betalen nu een eigen bijdrage van 100 euro - bij een kortdurende therapie - of 200 euro, voor een behandeling langer dan 100 minuten. Vanaf 2013 krijgen cliënten met een inkomen tot 110 procent van het sociaal minimum de eigen bijdrage geheel of voor een deel terug. Voorwaarde is wel dat de de behandeling in 2013 begonnen is.

Belastingdienst

De uitvoeringorganisatie in de zorg en welzijn sector CAK verstrekt de tegemoetkoming, en niet de zorgverzekeraar die de eigen bijdrage na afloop van de behandeling int. De procedure daarbij is dat het CAK vaststelt of iemand recht op een tegemoetkoming heeft op basis van de gegevens die bij de Belastingdienst bekend zijn. Als peiljaar voor de hoogte van het inkomen wordt 2011 gehanteerd.

Privacy

Om te berekenen hoeveel een cliënt terugkrijgt, wordt het inkomen van de partner meeberekend. Minister Schippers heeft daar een curieus argument voor. Ze schrijft dat op die manier de Belastingdienst niet weet wie cliënt is bij de ggz. Ook meldt ze dat de privacy van cliënten niet in het geding is. Noch het CAK noch de Belastingdienst krijgen inzage in de gezondheidstoestand van cliënten.

Remeffect

De verzachting van de eigen bijdrage is bedoeld, zoals de minister schrijft, ‘om de toegang tot GGZ-zorg voor kwetsbare groepen te garanderen. De inzet is een onbedoeld remeffect te voorkomen’. De schatting is dat 250.000 mensen in aanmerking komen voor de tegemoetkomg. (MvK)

>> Lees hier het wetsvoorstel >>

Bron: Handicapnieuws

Terug

Geef je reactie op dit artikel

Geen commentaar gevonden.

Nieuw bericht

PartnersHandicare Trapliften                  

Vind zorg, hulp en informatie


 

Een vermelding of gastartikel plaatsen op de site?
Bekijk de publicatiemogelijkheden

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact

Een vermelding of artikel plaatsen op de site?
Publicatiemogelijkheden

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorg & Vakantie
Ikzoekloopbaanbegeleiding.nl

© 2012 - 2019 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante