'Eigen risico-regel' in strijd met wet

14-05-2013 20:45

Ouders van een kind onder de 18 jaar met een Awbz-indicatie moeten sinds 2009 één uur van de geïndiceerde zorg per dag voor hun rekening nemen. Deze beleidsregel wordt ook wel 'eigen risico-regel' genoemd. Uit de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep (CRvB) blijkt dat het onwettig is om 7 uur bovengebruikelijke zorg per week  af te trekken van de totale indicatie.


De moeder die de rechtszaak had aangespannen, werd op 1 mei door de CRvB (hoogste rechter in dit soort zaken) in het gelijk gesteld. De 'eigen risico-regel' is in strijd met de wet en mag niet worden toegepast.


Regel niet meer toepassen
Het oordeel van de CRvB is dat de minister de (eigen-risico) regel in de beleidsregels vastgelegd en niet in een wettelijke bepaling. Terwijl volgens de CRvB in de beleidsregels geen bepalingen mogen worden opgenomen die de aanspraak op zorg beperken. Dat mag alleen via een wettelijke regeling. De uitspraak heeft tot gevolg dat het CIZ en Bureau Jeugdzorg (BJz) de eigen risico-regel niet meer mogen toepassen. Kortom, er mag geen 7 uur bovengebruikelijke zorg per week mag worden afgetrokken van de totale indicatie van een kind of jongere onder de 18 jaar.


Bezwaar maken
Mensen die een recent een indicatiebesluit hebben ontvangen waarin 1 uur bovengebruikelijke zorg per dag is afgetrokken , kunnen tot zes weken na dagtekening bezwaar maken. Vermeld daarbij de uitspraak van de CRvB. Uitgezocht wordt wat ouders kunnen doen met oudere indicaties.

 

Bron: CG-Raad

 

Terug

PartnersHandicare Trapliften                  

Vind zorg, hulp en informatie


 

Een vermelding of gastartikel plaatsen op de site?
Bekijk de publicatiemogelijkheden

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact

Een vermelding of artikel plaatsen op de site?
Publicatiemogelijkheden

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorg & Vakantie
Ikzoekloopbaanbegeleiding.nl

© 2012 - 2019 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante