‘Fiscale reparatie’ bereikt veel ouderen niet

02-09-2016 10:39

Veel ouderen vragen geen huur- en zorgtoeslag aan, terwijl ze er wel recht op hebben. Door onbekendheid met de regelingen, of doordat ze de (digitale) aanvraag te ingewikkeld vinden. Nu het kabinet koopkrachtreparatie voor ouderen in 2017 heeft aangekondigd, pleiten ouderenorganisaties KBO-PCOB en NOOM om te kiezen voor beleid en maatregelen die wél alle financieel kwetsbare ouderen bereiken. RTL Nieuws bracht het bericht in de uitzending van 31 augustus.


Advertentie

“Schrijnend”, zo oordeelt Manon Vanderkaa, directeur KBO-PCOB, over de onderbenutting van de financiële regelingen. “We publiceerden recent de bundel ‘Ouderen doorbreken de stilte’, met tientallen verhalen van ouderen die nauwelijks meer financieel kunnen rondkomen. Aandacht voor armoede onder ouderen is hard nodig. Met lang niet alle ouderen gaat het zo goed als vaak gedacht. Bovendien is niet iedereen financieel en digitaal weerbaar.”

 

Zorgmijding op de loer
Huurtoeslag en zorgtoeslag zijn twee grote rijksregelingen die bedoeld zijn om huishoudens met een laag inkomen en hoge kosten financieel te compenseren. In 2016 komen er mogelijk nieuwe compensaties aan via de fiscale weg. De ouderenorganisaties weten vanuit hun vrijwilligers, waaronder ouderenadviseurs en belastinginvullers, dat lang niet alle ouderen hun weg vinden naar de regelingen. Onze vrijwilligers komen bij veel ouderen achter de voordeur. Veel kwetsbare ouderen maken niet eens gebruik meer van beschikbare zorg, uit angst voor de kosten (eigen bijdrage) en uit onbekendheid met tegemoetkomingen zoals zorgtoeslag. Daarnaast treffen overheidsmaatregelen, zoals de kostendelersnorm (mantelzorgboete) voor AOW-ers met een AIO-uitkering, kwetsbare ouderen hard.

Oplossingen
Wat is nu de oplossing? Die is tweeledig: wijs ouderen actiever op de toeslagen, schrap maatregelen die ouderen financieel kwetsbaarder maken en verhoog de ouderenkorting structureel. Het kabinet moet ervoor zorgen dat toeslagen beter onder de aandacht worden gebracht. De ouderenorganisaties zijn daarbij graag behulpzaam. En verhoog de ouderenkorting. Die wordt immers automatisch verrekend en kun je dus niet ‘mislopen’.

Het parlement heeft dit tweede punt herhaaldelijk gevraagd aan het kabinet, in december 2015 nog bij motie van Eerste Kamerlid Martin van Rooijen (50Plus): handhaaf de extra verhoging van de ouderenkorting 2016 ook in 2017. Manon Vanderkaa: “De Kamer wilde het, maar staatssecretaris Wiebes ontraadde het. Ze wordt er een spel gespeeld over het hoofd van de kwetsbare ouderen voor wie deze regelingen bedoeld zijn. Met onze voorstellen landt het geld wél op de juiste plek.”

  • Klik hier voor de berichtgeving van RTL Nieuws
  • Klik hier voor de nieuwsuitzending zelf (31 augustus 2016)

Bron: Unie KBO

 

Terug

PartnersHandicare Trapliften                  

Vind zorg, hulp en informatie


 

Een vermelding of gastartikel plaatsen op de site?
Bekijk de publicatiemogelijkheden

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact

Een vermelding of artikel plaatsen op de site?
Publicatiemogelijkheden

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorg & Vakantie
Ikzoekloopbaanbegeleiding.nl

© 2012 - 2019 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante