Herindicaties voor Wlz-indiceerbaren in 2015

20-04-2015 13:23

Vanaf begin april 2015 is het mogelijk herindicaties voor de Wlz-indiceerbaren (‘vergeten groep’) te krijgen. Herindicaties zijn nodig als de bestaande indicatie niet meer passend is door veranderde zorgvraag.

Het CIZ is begonnen om de aanvragen die er lagen snel en met terugwerkende kracht te behandelen. Ook nieuwe herindicaties voor de Wlz-indiceerbaren kunnen weer worden aangevraagd. Deze (aangepaste) zorg blijft in 2015 voor de Wlz-indiceerbaren onder het extra Wlz-overgangsrecht vallen.

Extra overgangsrecht
Met het extra overgangsrecht in de Wlz is vorig jaar besloten om in totaal ongeveer 13.500 cliënten alsnog een beroep te laten doen op de Wlz. Eerder was onduidelijk hoe omgegaan moest worden met een veranderde zorgvraag in relatie tot het overgangsrecht, omdat in de Wlz in zorgprofielen wordt geïndiceerd en niet meer in functies en klassen. Deze zorgprofielen zijn niet altijd passend. Ook zou beoordeling op basis van de Wlz-criteria kunnen leiden tot een negatief besluit, waardoor de toegang tot de Wlz vervalt.

Herindicatie
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft uiteindelijk besloten dat voor deze groep een aanpassing van de regelgeving gaat plaatsvinden, zodat het overgangsrecht (recht op dezelfde zorg in 2015) ook bij herindicatie van kracht blijft. Het CIZ gaat de nieuwe zorgvraag voor deze groep beoordelen op basis van de AWBZ-regels die van kracht waren op 31 december 2014. Dit kan dus ook in functies (behandeling, begeleiding, verpleging, persoonlijke verzorging, kortdurend verblijf) en klassen. Het nieuwe indicatiebesluit geldt vervolgens tot en met 31 december 2015. De beoordeling of iemand definitief toegang krijgt tot de Wlz volgt later dit jaar, waarschijnlijk na de zomer.

Bron: Hervorminglangdurige zorg | VGN

 

Terug

PartnersHandicare Trapliften                  

Vind zorg, hulp en informatie


 

Een vermelding of gastartikel plaatsen op de site?
Bekijk de publicatiemogelijkheden

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact

Een vermelding of artikel plaatsen op de site?
Publicatiemogelijkheden

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorg & Vakantie
Ikzoekloopbaanbegeleiding.nl

© 2012 - 2019 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante