Het Kwaliteitsinstituut per 1 april 2014 officieel van start

17-02-2014 16:06

Het Kwaliteitsinstituut zal op 1 april 2014 officieel van start gaan en heeft als doel de kwaliteit van de in Nederland geleverde zorg te helpen verbeteren. Uitgangspunt is dat patiënten, zorgverleners en zorgverzekeraars het beste samen kunnen bepalen wat goede zorg is en dat ze daarover afspraken maken. Als deze partijen er om wat voor reden dan ook niet uitkomen, kan het Kwaliteitsinstituut helpen.

 
Wat doet het kwaliteitsinstituut

Het Kwaliteitsinstituut overlegt met patiëntenorganisaties, zorgverleners en zorgverzekeraars. Ze worden ondersteund bij het maken van afspraken over wat goede zorg is. En samen met hen wordt bekeken hoe de kwaliteit van zorg verder verbeterd kan worden.

 
Verzamelen van afspraken over goede zorg

Het Kwaliteitsinstituut verzamelt de afspraken tussen patiëntenorganisaties, zorgverleners en zorgverzekeraars over wat goede zorg is. Deze liggen niet voor altijd vast. Zo kunnen er bijvoorbeeld nieuwe behandelingen komen waardoor aanpassing nodig is.

 
Verzamelen van informatie over kwaliteit

Het Kwaliteitsinstituut verzamelt ook informatie over hoe goed de zorg in het echt is. Dat kan het resultaat zijn van metingen maar ook van vragenlijsten die door patiënten zijn ingevuld. Deze gegevens worden opgeslagen in een databank waar iedereen bij kan, de zogenaamde ‘open data’. Als de gegevens daarvoor geschikt zijn, kunnen deze worden gepresenteerd op vergelijkingssites van bijvoorbeeld patiëntenorganisaties of zorgverzekeraars. Of op de eigen consumentensite van het Kwaliteitsinstituut (www.kiesBeter.nl).

 
Stimuleren van nieuwe initiatieven

Om nieuwe initiatieven voor het verbeteren van de kwaliteit van zorg aan te kunnen leveren of te ontwikkelen maakt het Kwaliteitsinstituut ook een site voor zorgprofessionals. Op die site staat welke initiatieven er al zijn. Ook kan bekeken worden welke patiëntenorganisaties, zorgverleners of zorgverzekeraars bezig zijn met nieuwe initiatieven om de zorg te verbeteren. Deze site wordt medio 2014 gelanceerd.

 

Bron: KiesBeter.nl

Terug

PartnersHandicare Trapliften                  

Vind zorg, hulp en informatie


 

Een vermelding of gastartikel plaatsen op de site?
Bekijk de publicatiemogelijkheden

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact

Een vermelding of artikel plaatsen op de site?
Publicatiemogelijkheden

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorg & Vakantie
Ikzoekloopbaanbegeleiding.nl

© 2012 - 2019 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante