Honderden activiteiten om eenzame mensen te steunen

01-10-2018 13:01

Van 27 september tot en met 6 oktober is het Week tegen Eenzaamheid. Maatschappelijke organisaties, sociaal werk, zorginstellingen, maar ook vrijwilligers en actieve burgers laten zien wat zij doen voor mensen die zich eenzaam voelen. De Week tegen Eenzaamheid is op donderdag 27 september geopend door koningin Máxima.

Eenzaamheid

Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich sterk eenzaam. Mensen die last hebben van eenzaamheid ervaren een gemis aan een hechte, emotionele band met anderen. Of hebben minder sociale relaties dan ze wensen. Eenzaamheid brengt gezondheidsrisico’s met zich mee en kan leiden tot minder meedoen in de samenleving.

Activiteiten

Tijdens de Week tegen Eenzaamheid zijn er door het hele land meer dan vijfhonderd activiteiten. Mensen met een klein sociaal netwerk kunnen er nieuwe contacten opdoen en bestaande contacten versterken. Er wordt samen gegeten, gesport, gepraat, gespeeddatet, gedanst, gewandeld en koffiegedronken. Motto is: ‘Kom erbij!’. De Week tegen Eenzaamheid is een initiatief van Coalitie Erbij.

Aandacht groeit

Coalitie Erbij heeft in de afgelopen tien jaar de aandacht voor eenzaamheid enorm zien groeien. Arie Ouwerkerk, directeur van Coalitie Erbij: “De strijd tegen eenzaamheid verbreedt zich. Steeds meer gemeenten, organisaties en bedrijven zetten zich in. Dat is belangrijk, je moet het samen doen. Eenzaamheid verschilt van mens tot mens en dat geldt ook voor de oplossingen. De Week tegen Eenzaamheid is een prachtig moment om te laten zien wat er allemaal gebeurt.”

Opening

De Week tegen Eenzaamheid wordt geopend door koningin Máxima op het Nationaal Eenzaamheid Congres 2018 (programma), 27 september in Enschede. Op het congres staan nieuwe ontwikkelingen bij de vrijwillige inzet tegen eenzaamheid centraal. Prof. dr. Anja Machielse houdt de Nationale Eenzaamheid Lezing.

Kom erbij met kunst en cultuur

In 2018 vinden tijdens de Week tegen Eenzaamheid voor het eerst speciale Kunst en Cultuur Kom erbij Festivals plaats. In tien gemeenten organiseren de centra voor de kunsten gevarieerde cultuurprogramma’s rond het thema eenzaamheid. Zij gaan daarvoor de samenwerking aan met het sociaal domein.

Week tegen Eenzaamheid

De Week tegen Eenzaamheid viert zijn negende editie en is mogelijk dankzij honderden organisatoren van lokale activiteiten. Daarnaast wordt het Nationaal Eenzaamheid Congres georganiseerd door Coalitie Erbij en vereniging Humanitas i.s.m. het Oranje Fonds. De Kunst en Cultuur Kom erbij Festivals in samenwerking met LKCA en Cultuurconnectie, mogelijk gemaakt door VSBfonds.

Coalitie Erbij

Coalitie Erbij is hét landelijke samenwerkingsverband van maatschappelijke organisaties die zich inzetten voor het verminderen van eenzaamheid. Kernleden zijn Humanitas, KPN Mooiste Contact Fonds, Leger des Heils, Nationaal Ouderenfonds, Nationale Vereniging de Zonnebloem, Resto VanHarte, Sensoor en Sociaal Werk Nederland. Daarnaast heeft de coalitie bijna veertig leden.

Meer informatie: www.samentegeneenzaamheid.nl

 

Bron: MEE

 

Terug

PartnersHandicare Trapliften              

Vind zorg, hulp en informatie

 

Wonen, zorg & leven

Uw eigen appartement in een kleinschalig, sfeervol pand. Alle benodigde zorg 24 uur per dag binnen handbereik. Veel persoonlijke aandacht voor uw welzijn. 15 locaties in Nederland.

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact

Een vermelding of artikel plaatsen op de site?
Publicatiemogelijkheden

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorg & Vakantie
Ikzoekloopbaanbegeleiding.nl

© 2012 - 2019 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante