Houdbaar zorgstelsel vraagt om fiscale herinrichting

25-06-2012 10:23

Om het zorgstelsel betaalbaar te houden is herinrichting van het belastingstelsel noodzakelijk. Zo zouden de belastingaftrek voor de eigen woning, zorg en pensioen op elkaar moeten worden afgestemd. Dat bepleit scheidend SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan in een interview in het julinummer van Skipr magazine.

Volgens Rinnooy Kan, die op 1 september het voorzitterschap van de SER verruilt voor een leerstoel economie en bedrijfskunde aan de Universiteit van Amsterdam, zijn fundamentele beslissingen over de financiering van het zorgstelsel onvermijdelijk. “Binnen twee tot vijf jaar zijn de grenzen royaal in zicht van wat wij willen opbrengen aan collectieve lasten”, aldus Rinnooy Kan in Skipr magazine.

Samenhang
Om het zorgstelsel financieel te verduurzamen pleit Rinnooy Kan voor het beter op elkaar afstemmen van verschillende fiscale aftrekposten. “Er zijn drie grote financiële beslissingen die je in de loop van je leven neemt. Je huis, je zorg en je pensioen. Elke beslissing kent zijn eigen regime met hier en daar krachtige financiële prikkels. Raar dat we ons zo weinig gelegen hebben laten liggen aan mogelijke dwarsverbanden tussen die drie grote beslissingen. Het is op zijn minst aantrekkelijk om de belastingaftrek voor deze drie besluiten in samenhang te zien.”

Zwitserleven-gevoel
Rinnooy Kan vindt daarnaast een discussie op zijn plaats over solidariteit tussen de generaties. “Het blijft vreemd om te accepteren dat een hele generatie ouderen er door een speling van het lot beter voor staat dan anderen. Zij zijn slapend rijk geworden door stijgende huizenprijzen”, aldus Rinnooy Kan. “Als het uitkomt, besteden ze hun geld aan allerlei vrolijke vormen van consumptie, de kinderen en een flinke dosis Zwitserleven-gevoel. Maar zodra hun laatste dure jaar aanbreekt en zij verzorging of verpleging nodig hebben, houden ze de hand op bij de overheid. Dan doen ze een beroep op de generaties die na hen komen. Daar mag je op zijn minst een groot vraagteken bij zetten.”

 

Terug

Gratis nieuwsbr ief
Blijf op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen met onze nieuwsbrief

E-mail
 

PartnersHandicare Trapliften                  

Ook een vermelding op de site?
Bekijk de diverse publicatiemogelijkheden

Vind zorg, hulp en informatie


 

De  Wat gevolgen van het Regeerakkoord voor de zorg?

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact 
Sitemap | Disclaimer

PR mogelijkheden
Promotiepakket
(Pers)berichten en events
Adverteren site en nieuwbrief

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorgvakantie

Samenwerkingspartners
JoHo | Het Coachhuis | Ik zoek loopbaanbegeleiding

Gratis Nieuwsbrief
Op de hoogte blijven van nieuws en ontwikkelingen in de wereld van zorg & hulp? Meld je aan

Volg Atlas van Zorg & Hulp
Twitter
Linked In
Facebook
Nieuwsbrief
RSS feed

 

© 2012 - 2016 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante