'Huisarrest’ voor 19.000 mensen in een rolstoel

14-06-2012 13:28

De voorgenomen bezuinigingen op het rolstoelvervoer leiden ertoe dat er vanaf 2013 onvoldoende geld is om mensen in een rolstoel nog naar de dagbesteding te vervoeren. De maatregel treft 19.000 gehandicapten in de kern van hun bestaan, hun bewegingsvrijheid en actieradius worden er ernstig door beperkt. Tot die alarmerende conclusie komt de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) op basis van een inventarisatie onder haar leden.

Eric Helmers, die aan een progressieve spierziekte leidt en in de instelling Noorderbrug in Assen woont, vindt de bezuinigingen onbegrijpelijk en pijnlijk: “Ik kom hierdoor in een volstrekt isolement”. Hij is met zijn zware elektrische rolstoel afhankelijk van busvervoer. “Als ik niet meer kan worden vervoerd, wordt het me onmogelijk gemaakt om te doen wat ik nog kan en wil. Ik krijg gewoon een soort huisarrest, dat is toch ongelooflijk!” Wat geldt voor Eric Helmers, geldt ook voor de andere 19.000 mensen die vanwege een beperking gedwongen zijn om in een rolstoel te leven. Marianne van der Harten, voorzitter van het Platform Lichamelijk Gehandicaptenzorg van de VGN: “Hele levens worden door deze bezuinigingen op z’n kop gezet. Levens van mensen die niet zielig zijn, maar wel kwetsbaar. Als maatschappij moeten we hen juist steunen in plaats van ze te beroven van de weinige mogelijkheden die ze nog hebben”.

Kaalslag
Door het Lenteakkoord wordt het gemiddeld tarief voor het rolstoelvervoer van 19,50 euro per persoon per dag teruggebracht naar 8 euro. Terwijl de zorginstellingen in de gehandicaptenzorg er gemiddeld 25 euro voor moeten betalen. Van der Harten: “Onze leden geven aan dat deze maatregel de doodsteek voor hun organisatie is. Ze leiden er vrijwel stuk voor stuk 1,5 tot 2,5 miljoen euro verlies door. De gevolgen zijn dramatisch. Want als het vervoer weg valt komen er geen cliënten meer, moeten we medewerkers ontslaan omdat er geen werk meer voor hen is en ontstaat leegstand bij de instellingen. De bezuinigingen reiken dus veel verder dan mensen met een rolstoel, het leidt tot kaalslag in de hele gehandicaptenzorg”.

Niet de enige bezuiniging
Overigens zijn de bezuinigingen op het vervoer niet de enige die de gehandicaptenzorg vanuit het begrotingsakkoord treffen. De sector wordt ook zwaar geraakt door onder andere het schrappen van de zogeheten Agema-middelen, het schrappen van de toegang tot een aantal lagere ZZP’s en het verlagen van de contracteerruimte in 2013. Ook het afschaffen van de fiscale vrijstelling voor woon-werkverkeer heeft een grote impact op de branche, de betreffende instellingen en hun medewerkers. De VGN heeft tegen een aantal van die maatregelen al bezwaar gemaakt bij de politiek.

Bron: Ango

Terug

PartnersHandicare Trapliften                  

Vind zorg, hulp en informatie


 

Een vermelding of gastartikel plaatsen op de site?
Bekijk de publicatiemogelijkheden

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact

Een vermelding of artikel plaatsen op de site?
Publicatiemogelijkheden

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorg & Vakantie
Ikzoekloopbaanbegeleiding.nl

© 2012 - 2019 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante