Inhoud zorgakkoord bekend

17-04-2014 20:58

Niet alleen voor ouderen maar ook voor mensen met een verstandelijke beperking worden de bezuinigingen op de langdurige zorg wat verzacht. Dat blijkt uit de brief die staatssecretaris Van Rijn naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Gisteren bereikten de coalitie en de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP een akkoord over de zorg. Eerder was al duidelijk dat de partijen daarop volgend jaar 360 miljoen minder bezuinigen dan in de oorspronkelijke plannen.

"Ik ben blij dat we met deze partijen afspraken hebben gemaakt over de hervorming van de langdurige zorg", zegt Van Rijn. "We bieden meer zekerheid voor mensen met ondersteuning in het overgangsjaar. Daarnaast bieden we ook meer zekerheid voor mensen voor wie het thuis niet langer gaat."

Eerder werd al bekend dat een deel van het geld bestemd is om meer ouderen gelegenheid te geven om naar een verzorgingshuis te gaan dan eerder de bedoeling was.

 

Instelling

Iets soortgelijks is afgesproken voor mensen met een verstandelijke beperking. Meer van hen kunnen alsnog een plaats krijgen in een instelling. Volgens de brief is hiervoor een bedrag beschikbaar dat oploopt van 5 miljoen euro in 2015 tot 70 miljoen euro in 2019.

Voor ondersteuning met begeleiding, huishoudelijke hulp en het verlichten van de mantelzorger komt volgens de brief ook extra geld beschikbaar. Dat bedrag wordt wel steeds minder: van 195 miljoen euro in 2015 tot 30 miljoen euro in 2019.

 

Keuzevrijheid

De besprekingen over de zorg spitsten zich gisteren toe op de vraag of patiënten wel genoeg vrijheid houden in welke arts ze mogen kiezen. De zorgverzekeraars krijgen meer macht en kunnen bepalen welke specialist vergoed wordt en welke niet. Afgesproken is dat er "een goede balans" moet komen tussen de keuzevrijheid van patiënten en het terugbrengen van de kosten.

 

Bron:  NOS

 

Kamerbrief over uitkomst begrotingsoverleg hervorming langdurige zorg

Brief van staatssecretaris Van Rijn (VWS) aan de Tweede Kamer over de uitkomst van het begrotingsoverleg hervorming langdurige zorg.

 

Download "Kamerbrief over uitkomst begrotingsoverleg hervorming langdurige zorg"

PDF document | 4 pagina's | 116 kB

Kamerstuk: Kamerbrief | 17-04-2014

 

 

 

 

Terug

PartnersHandicare Trapliften                  

Vind zorg, hulp en informatie


 

Een vermelding of gastartikel plaatsen op de site?
Bekijk de publicatiemogelijkheden

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact

Een vermelding of artikel plaatsen op de site?
Publicatiemogelijkheden

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorg & Vakantie
Ikzoekloopbaanbegeleiding.nl

© 2012 - 2019 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante