Invloed van banken en verzekeraars in de zorg sterk toegenomen

20-01-2015 15:04

Wie heeft het voor het zeggen in de ziekenhuiszorg? Volgens KPMG zijn dat in steeds mindere mate de ziekenhuizen zelf. Door groeiend aantal fusies komt de nadruk steeds meer te liggen op financiële en bedrijfseconomische resultaten. Daarmee is de invloed van banken en verzekeraars in de zorg sterk toegenomen.

Wat blijkt uit het rapport ‘Wie doet het met Wie in de zorg’, het jaarlijks onderzoek van KPMG Gezondheidszorg naar bestuurlijke samenwerking in de ziekenhuiszorg. Die samenwerking mondt nog steeds uit in fusies waardoor het aantal zelfstandige ziekenhuizen afneemt. Opvallend is dat KPMG de daling van het aantal ziekenhuislocaties als gevolg van de fusies ‘beperkt’ noemt. Toch gaat het om de sluiting van zeven ziekenhuizen in één jaar tijd. Waren er in 2013 nog 297 locaties, volgens KPMG waren er aan het eind van 2014 nog 290.

Volgens het rapport hebben veel ziekenhuizen vooral aandacht besteed aan het proces naar de fusie en minder op de integratie. Tussen de regels door lijkt KPMG daarmee te suggereren dat de bemoeienis van banken en verzekeraars een positief effect heeft op de ziekenhuisfusies. De suggestie lijkt te zijn dat in het verleden gefuseerd om te fuseren, terwijl met name de groeiende invloed van verzekeraars lijkt te zijn dat er nadrukkelijker wordt gekeken naar het zorgprofiel dat een ziekenhuis krijgt.

Anders gezegd: het resultaat van een fusie is niet alleen de som der delen, maar ook een duidelijk antwoord op de vraag of de zorg aansluit bij de vraag vanuit de regio: “De samenstellingen van hun zorgaanbod, de strategische zorgportfolio, verdient in dat kader meer aandacht en zullen keuzes beter moeten worden aangegeven”, aldus KPMG.

Voor de toekomst verwacht KPMG een einde aan de fusiegolf. Een fusies is namelijk niet altijd de geëigende samenwerkingsvorm, er zou meer aandacht mogen komen voor andere vormen van samenwerking.

Wel zullen kleine, perifere ziekenhuizen die in financiële moeilijkheden komen, overgenomen worden door grote ziekenhuizen.

De tien conclusies van het rapport zijn samengevat in het PDF-bestand dat hieronder is te downloaden.

Download rapport

Wie-doet-het-met-wie-in-de-zorg-2014-Tien-conclusies.pdf


Bron: Zorgbelang Nederland

 

Terug


Gratis nieuwsbrief
Op de hoogte blijven van nieuws en ontwikkelingen in de wereld van zorg & hulp? Meld je aan

PartnersHandicare Trapliften                  

Vind zorg, hulp en informatie


 

Een vermelding of gastartikel plaatsen op de site?
Bekijk de publicatiemogelijkheden

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact

Een vermelding of artikel plaatsen op de site?
Publicatiemogelijkheden

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorg & Vakantie
Ikzoekloopbaanbegeleiding.nl

© 2012 - 2019 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante