Kamervragen over bezuinigingen op rolstoelvervoer

27-06-2012 12:35

Tweede Kamerlid Agnes Wolbert (PvdA) wil van staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten weten waarom ze bezuinigt op gehandicaptenvervoer. Dat blijkt uit Kamervragen die ze woensdag 20 juni 2012 aan staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten (VWS) stelde. Eric Helmers, een cliënt van De Noorderbrug die zich hard heeft gemaakt om dit onderwerp in het nieuws en de politiek onder de aandacht te brengen, heeft van zijn instelling een bloemetje gekregen.

Onderstaande Kamervragen stelde Wolbert naar aanleiding van het nieuws dat er vanaf 2013 onvoldoende geld is om mensen met een rolstoel nog naar de dagbesteding te vervoeren.

Kamervraag 1
Kent u het bericht dat rolstoelgebruikers geen taxivervoer meer dreigen te krijgen als gevolg van de maatregelen uit het begrotingsakkoord van de Kunduz-coalitie?

Kamervraag 2
Als het taxivervoer niet meer betaald kan worden, welke alternatieven heeft u dan voor mensen in een rolstoel voorhanden?

Kamervraag 3
Mogen instellingen het vervoer vanuit de instelling weigeren, in lengte limiteren of in frequentie rantsoeneren, of is dat verboden?

Kamervraag 4
Kregen instellingen tot nu toe teveel vergoedingen voor de vervoerkosten, of maakten de bewoners naar uw opvatting te vaak gebruik van dit vervoer? Zo ja, waaruit blijkt dat? Zo nee, waarom bezuinigt u dan op de mobiliteit van gehandicapten?

Woensdag 20 juni 2012 stelde Wolbert de Kamervragen. Het duurt gemiddeld drie tot zes weken voordat de staatssecretaris ze beantwoordt.

Tarief omlaag
De bezuiniging houdt in dat het gemiddeld tarief voor rolstoelvervoer van 19,50 euro per persoon per dag wordt teruggebracht naar 8 euro. Terwijl de zorginstellingen in de gehandicaptenzorg er gemiddeld 25 euro voor moeten betalen. Met als gevolg dat instellingen 1,5 tot 2,5 miljoen euro verlies leiden en cliënten die aan huis gekluisterd zitten.

Bloemetje aan een actieve cliënt
Eric Helmers, die aan een progressieve spierziekte leidt en in de instelling De Noorderbrug in Assen woont, vindt de bezuinigingen onbegrijpelijk en pijnlijk. Hij heeft meegewerkt aan een item in RTL Nieuws en RTV Drenthe over de bezuinigingen op het rolstoelvervoer. Daarom, en omdat hij de politiek heeft aangespoord om zich tegen de bezuiniging te verzetten, ontving hij een bloemetje van De Noorderbrug.

Bron: VGN

Terug

PartnersHandicare Trapliften                  

Vind zorg, hulp en informatie


 

Een vermelding of gastartikel plaatsen op de site?
Bekijk de publicatiemogelijkheden

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact

Een vermelding of artikel plaatsen op de site?
Publicatiemogelijkheden

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorg & Vakantie
Ikzoekloopbaanbegeleiding.nl

© 2012 - 2019 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante