Kijk eens door de ogen van mensen met een beperking

19-07-2016 10:49

Kijken door de ogen van een ander. Die benadering van mensen met een beperking is de insteek van de nieuwe website en het project Handicap Experience. Zorgorganisaties Amerpoort, Cordaan, Oro, Siza en De Twentse Zorgcentra werkten samen met onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam aan het project.

Wie door de ogen van een ander kijkt, met open vizier en onbevooroordeeld, krijgt een ander perspectief. En dat zorgt weer voor meer begrip. Het uiteindelijke doel van de nieuwe website Handicap Experience is dat je als zorgverlener niet uitgaat van de handicap van de cliënt, maar van de mens met zijn of haar individuele mogelijkheden.

Zorgorganisaties Amerpoort, Cordaan, Oro, Siza en De Twentse Zorgcentra spraken een jaar geleden af om beter van en met elkaar te leren. Samen met onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam bekeken ze hoe mensen met een beperking leven en wat werkt in de ondersteuning van cliënten.

Drie filmpjes

De website Handicap Experience is het eerste resultaat van het project. De site toont onder meer drie prikkelende filmpjes over herkenbare situaties:

Oudergesprek - De begeleider ziet op tegen het gesprek omdat ze de ouders zo kritisch vindt, terwijl de moeder bijna geen kritiek durft te leveren. De cliënt vraagt zich af waarom hij erbij zit, want hem wordt niks gevraagd

Taartbakken - Een begeleider heeft eigenlijk te weinig tijd, maar wil toch iets met de cliënten doen. Geen tijd en appeltaart bakken is geen goede combinatie, zo blijkt.

Kinderboerderij - De begeleider raakt geïrriteerd als haar cliënt niet naar haar luistert en voor de tweede keer in het hok bij de schapen kruipt.

De filmpjes belichten het perspectief van zowel cliënt, begeleider, omstander als familie. Ze zijn een hulpmiddel om met elkaar hierover in gesprek te gaan: in hoeverre verplaats jij je in de ander?
 

Netwerken

De vijf organisaties gaan ook na de lancering van de website door met het project. Door meer filmpjes te maken of bijeenkomsten te organiseren die helpen om beter naar de cliënt te luisteren. En door vooral te blijven leren van elkaar. Op de website delen ze daarvoor ook diverse werkvormen die passen bij het gedachtegoed van de Handicap Experience.

Naar de website: www.handicap-experience.nl

 

Bron: HandicapNieuws

Terug

PartnersHandicare Trapliften                  

Vind zorg, hulp en informatie


 

Een vermelding of gastartikel plaatsen op de site?
Bekijk de publicatiemogelijkheden

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact

Een vermelding of artikel plaatsen op de site?
Publicatiemogelijkheden

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorgvakantie

Sitemap | Disclaimer
Privacy beleid (AVG)

 

© 2012 - 2019 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante