Kortdurend eerstelijns verblijf kan per 2015 niet in Zorgverzekeringswet

05-08-2014 13:32

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) ziet geen mogelijkheid om kortdurend eerstelijns verblijf per 2015 in de Zorgverzekeringswet (Zvw) op te nemen en uit te voeren. Kortdurend eerstelijns verblijf is zorg voor patiënten die na ontslag uit het ziekenhuis vanwege medische noodzaak nog niet naar huis kunnen en daarom kortdurend in bijvoorbeeld een verpleegtehuis verblijven. Minister Schippers heeft op 30 juni 2014 aangekondigd dat deze zorg opgenomen wordt in het basispakket, maar volgens ZN is het te laat om de zorg in 2015 op een verantwoorde wijze uit te kunnen voeren. ZN heeft dit op 18 juli in een brief aan de minister en staatssecretaris Van Rijn laten weten.

Een goede omschrijving van deze zorg zowel qua inhoud en qua uitgaven ontbreken nog. De deadline waarvoor de zorgverzekeraars helderheid over deze zaken moesten hebben, is ruimschoots overschreden. Deze zorg zal daarom in 2015 deel moeten blijven uitmaken van de huidige AWBZ, dan wel (tijdelijk) van de WLZ, vindt ZN.

In de brief attendeert ZN minister Schippers en staatssecretaris Van Rijn op nog enkele andere zorgpunten betreffende de overhevelingen naar de Zvw per 2015. Deze zorgpunten hebben betrekking op de bezuiniging op de wijkverpleging en de risicoverevening van de wijkverpleging. Ook wijst ZN erop dat beleidswijzigingen die nu nog plaatsvinden niet meer te verwerken zijn in de informatiesystemen. Ten slotte roept ZN op helderheid te verschaffen of de inkoop in representatie is toegestaan voor de wijkverpleging en zorg voor zintuiglijk gehandicapten. De minister houdt daar in haar plannen nu rekening mee, maar zorgverzekeraars willen zekerheid dat deze vorm van inkoop wel mag.

Bron: Zorgverzekeraars Nederland

 

 

Terug

PartnersHandicare Trapliften                  

Vind zorg, hulp en informatie


 

Een vermelding of gastartikel plaatsen op de site?
Bekijk de publicatiemogelijkheden

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact

Een vermelding of artikel plaatsen op de site?
Publicatiemogelijkheden

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorg & Vakantie
Ikzoekloopbaanbegeleiding.nl

© 2012 - 2019 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante