Landelijke Kiezersdag voor mensen met licht verstandelijke beperking

07-08-2012 10:54

Op zaterdag 25 augustus is er een Landelijke Kiezersdag in Den Haag voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Tijdens deze dag worden de deelnemers op praktische en informatieve wijze voorbereid op de Tweede Kamerverkiezingen van 12 september. Politici krijgen de gelegenheid om in een slotdebat hun standpunten in begrijpelijke taal te verwoorden. Na dit debat wordt de ‘beste politicus eenvoudig communiceren’ gekozen.

Nederland telt ongeveer 1.7 miljoen mensen boven de 18 jaar met een licht verstandelijke beperking. Voor deze mensen is het vaak lastig om de partijprogramma’s te begrijpen, politieke debatten goed te volgen en tot een stemkeuze te komen. De Landelijke Kiezersdag wordt georganiseerd om hen bewust te maken van het belang om te stemmen

Programma
De deelnemers volgen in het ochtendprogramma workshops en ze krijgen een rondleiding over het Binnenhof. Ze krijgen antwoord op vragen als: Waarom is stemmen belangrijk? Wat is de Tweede Kamer? Op wie kun je stemmen? Hoe kun je stemmen? De deelnemers stemmen tijdens de dag ook. Maurice de Hond maakt aan het eind van de dag bekend hoe de Tweede Kamer er uit zou zien volgens de deelnemers. Als slotstuk van de dag is er een debat met prominente politici uit de Tweede Kamer. Oud-voorzitter van de Tweede Kamer Jeltje van Nieuwenhoven leidt het debat. Daarna zal een professionele jury beslissen wie de titel ‘beste politicus eenvoudig communiceren’ verdient.

Website www.stemjijook.nl
Voor de Landelijke Kiezersdag is een website www.stemjijook.nl ontwikkeld. Hier is informatie te vinden over: waarom is stemmen belangrijk? Hoe kun je stemmen? En op wie zou je kunnen stemmen? Ook staat hier informatie op over de Landelijke Kiezersdag. Voor alle deelnemers aan de Landelijke Kiezersdag, maar ook voor diegene die niet kunnen komen is alle informatie over de verkiezingen, stemmen en de Kiezersdag terug te vinden op www.stemjijook.nl

Op televisie
De NTR zendt op zondag 9 september 2012 van 17.00 – 17.50 uur op Nederland 2 een verkiezingsspecial uit met de titel Stem jij ook? Hierin worden drie mensen met een licht verstandelijke beperking gevolgd. Te zien is hoe zij zich voorbereiden op de verkiezingen en hoe zij antwoorden vinden op allerlei vragen over de verkiezingen en de politiek. Veel antwoorden vinden zij op de Landelijke Kiezersdag.

De Landelijke Kiezersdag is een initiatief van LFB, Platform VG, MEE Nederland en ProDemos en wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting SPZ, Fonds verstandelijk gehandicapten, VGN en NSGK voor het gehandicapte kind.

 

 

Terug

PartnersHandicare Trapliften                  

Vind zorg, hulp en informatie


 

Een vermelding of gastartikel plaatsen op de site?
Bekijk de publicatiemogelijkheden

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact

Een vermelding of artikel plaatsen op de site?
Publicatiemogelijkheden

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorg & Vakantie
Ikzoekloopbaanbegeleiding.nl

© 2012 - 2019 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante