Leraren niet klaar voor passend onderwijs

09-04-2013 17:42

Leraren op basis- en middelbare scholen zijn nog lang niet klaar voor de invoering van passend onderwijs. Dat blijkt een onderzoek onder ruim 2.000 docenten van vakbond CNV Onderwijs. Ze zeggen onvoldoende betrokken te zijn door schoolleiders. Bovendien ontbreken de vaardigheden om adequaat om te gaan met kinderen met een handicap of met gedragsprobleem.
 
Vorig jaar protesteerden docenten en masse tegen de snelle invoering van passend onderwijs, waardoor de introductie met een jaar werd uitgesteld. Maar in een jaar tijd lijkt er onder het docentencorps weinig te zijn gebeurd.
 
Samenwerkingsverbanden
Per 1 augustus 2014 moeten reguliere scholen zoveel mogelijk kinderen met een handicap of gedragsproblemen opvangen die nu nog worden verwezen naar het speciaal onderwijs. Op dit moment financiert de overheid per leerling die extra ondersteuning nodig heeft via het 'rugzakje'. Dat verdwijnt. Er worden regionale samenwerkingsverbanden tussen scholen opgericht die bepalen waar de middelen worden ingezet. Vooralsnog is er met name binnen die samenwerkingsverbanden over passend onderwijs gesproken, maar niet op scholen zelf.
 
Onvoldoende betrokken
Volgens Sandra Koot, voorzitter van de CNV-stuurgroep Passend Onderwijs betrekken schoolleiders hun docenten onvoldoende bij de veranderingen. Überhaupt zijn leraren onvoldoende in staat om kinderen extra hulp te bieden. "56 procent van de basisschoolleraren beschikt niet eens over alle vaardigheden nodig in het regulier onderwijs, in het voortgezet onderwijs - havo/vwo - is dat 72 procent, aldus de onderwijsinspectie. Laat staan dat ze klaar zijn voor de leerlingen die ze straks in de klas krijgen: lichamelijke handicap, zeer moeilijk lerend en gedragsstoornissen."

 

Bron: Ango

Terug

PartnersHandicare Trapliften                  

Vind zorg, hulp en informatie


 

Een vermelding of gastartikel plaatsen op de site?
Bekijk de publicatiemogelijkheden

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact

Een vermelding of artikel plaatsen op de site?
Publicatiemogelijkheden

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorg & Vakantie
Ikzoekloopbaanbegeleiding.nl

© 2012 - 2019 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante