Mantelzorg taboe op de werkvloer

09-11-2012 17:16

Werk en privé wordt nog vaak gescheiden gehouden als het gaat om mantelzorg. Dit blijkt uit onderzoek van de Stichting Werk&Mantelzorg onder ruim 10.000 medewerkers.

De helft van de leidinggevenden is niet op de hoogte van mantelzorgtaken en 50% van de mantelzorgers heeft geen behoefte om de zorgsituatie met collega’s of leidinggevende te bespreken. Dit blijkt uit een onderzoek van Stichting Werk&Mantelzorg onder ruim 10.000 medewerkers, waaronder 2000 mantelzorgers. Bovendien betekent bekendheid met de mantelzorgsituatie niet automatisch dat er ook over gesproken wordt. Zo praten 6 op de 10 collega’s, die wel op de hoogte zijn van de zorgsituatie, niet hierover met de collega met mantelzorgtaken en circa 25% van de leidinggevenden die van de mantelzorgtaken af weet, bespreekt dit niet met de medewerker.

Mantelzorgvriendelijk beleid noodzakelijk

In Nederland combineert 1 op de 8 medewerkers een baan met mantelzorgtaken. Door onder andere de vergrijzing is dit aantal groeiende. Stichting Werk&Mantelzorg heeft de ambitie om de combinatie werk en mantelzorg net zo vanzelfsprekend te maken als de combinatie werk en kinderen. Martijn de Wildt, voorzitter van de Stichting Werk&Mantelzorg: ‘Een goede combinatie van werk en mantelzorg wordt steeds noodzakelijker gezien de ontwikkelingen. Om tot oplossingen te komen is aandacht voor de zorgsituatie nodig en een gesprek hierover is de eerste stap. Daar valt nog een hoop winst te behalen. Gelukkig zijn steeds meer werkgevers zich hiervan bewust.’

Mantelzorger onderschat steun collega’s en leidinggevenden

Verder blijkt uit het onderzoek dat leidinggevenden tot meer oplossingen bereid zijn dan de mantelzorger veronderstelt. Ook de collegialiteit wordt onderschat: 40% van de mantelzorgers denkt dat collega’s werk niet kunnen of willen overnemen versus 90% van de collega’s die zegt dit wel te kunnen en te willen. De Wildt: ‘Mantelzorgers zijn eerder bang om als minder productief en minder betrokken te worden gezien door de organisatie. En gaan dan overcompenseren, door meer over te werken, bijvoorbeeld. Uitval en (grijs) verzuim liggen op de loer. Er valt zo veel te winnen door samen met elkaar in openheid en vertrouwen naar oplossingen te zoeken. Gelukkig worden steeds meer werkgevers zich bewust van deze noodzaak.’ 47 werkgevers hebben al de Erkenning ‘Wij werken mantelzorgvriendelijk’ ontvangen en onlangs hebben 22 nieuwe werkgevers de intentie uitgesproken aan de slag te gaan met mantelzorgvriendelijk beleid. Gemeenten vervullen hier vaak een voortrekkersrol in.

Bron: Chronischziek.nl

Terug

PartnersHandicare Trapliften                  

Vind zorg, hulp en informatie


 

Een vermelding of gastartikel plaatsen op de site?
Bekijk de publicatiemogelijkheden

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact

Een vermelding of artikel plaatsen op de site?
Publicatiemogelijkheden

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorg & Vakantie
Ikzoekloopbaanbegeleiding.nl

© 2012 - 2019 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante