Mantelzorgers van mensen met dementie hebben het zwaar

15-05-2017 12:23

Mantelzorgers die zorgen voor een familielid met dementie staan onder zware druk. Bijna 40% ontwikkelt binnen twee jaar ernstige depressieve symptomen. 5% denkt weleens aan zelfmoord of zelfbeschadiging. Dit blijkt uit onderzoek van VUmc.

Al langer is bekend dat mantelzorg voor een partner met dementie een van de zwaarste vormen van mantelzorg is. Maar dit cijfer van 40% is volgens Mezzo bijzonder hoog. 

Wat maakt zorgen met dementie zwaar?

  • De relatie met de zorgvrager verandert, die is niet meer gelijkwaardig. Je moet leren om daarmee om te gaan. Ook de gewone dingen.
  • Onrustig gevoel bij de mantelzorger. Wat is hij/zij nu aan het doen. Staat het gas wel uit, is de zorgvrager niet (’s nachts) aan het dwalen. Het is dus vaak niet alleen fysiek zorgen maar je ook zorgen maken over de situatie of de persoon.  
  • Omdat juist bekenden zo belangrijk zijn voor een dementerende is het lastig om de zorg zo maar even over te dragen. Niet elke vrijwilliger kan dit en telkens een andere professional is ook geen optie. Mantelzorgers kiezen er dan vaak voor om toch meer zorg te leveren dan eigenlijk goed voor ze is. 
  • Ook het wereldje van de mantelzorger kan kleiner worden. Omdat de omgeving de ziekte niet begrijpt of afhaakt. Daardoor staat de mantelzorger er vaker alleen voor.  

Wat kan helpen?

Respijt voor de zorgvrager is een oplossing maar dan wel in huis (vertrouwde omgeving) door vertrouwde mensen. Het eigen netwerk kan hiervoor een optie zijn maar het is ook van belang dat  vaste beroepsmensen hiervoor inzetbaar zijn. 

Meer informatie

 

Terug

PartnersHandicare Trapliften              

Vind zorg, hulp en informatie

 

Wonen, zorg & leven

Uw eigen appartement in een kleinschalig, sfeervol pand. Alle benodigde zorg 24 uur per dag binnen handbereik. Veel persoonlijke aandacht voor uw welzijn. 15 locaties in Nederland.

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact

Een vermelding of artikel plaatsen op de site?
Publicatiemogelijkheden

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorg & Vakantie
Ikzoekloopbaanbegeleiding.nl

© 2012 - 2019 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante