Medische keuring voor rijbewijs eenvoudiger en goedkoper

11-02-2015 15:29

Voor de beoordeling over de rijgeschiktheid is een medisch onderzoek door een onafhankelijk specialist binnenkort niet in alle gevallen meer noodzakelijk. In plaats daarvan gaat het CBR voor objectieve medische informatie vaker bestaande gegevens van bijvoorbeeld de behandelend arts gebruiken.

Minister Schultz van Haegen past de Regeling Eisen Geschiktheid 2000 dit voorjaar aan op advies van de Gezondheidsraad. Dit betekent tijdswinst én kostenbesparingen voor mensen met aandoeningen zoals dementie, slaapproblemen neurologische en visuele aandoeningen en spierziekten.

“Het is belangrijk dat mensen veilig kunnen deelnemen aan het verkeer. Maar ik vind het ook belangrijk dat de eisen niet strenger zijn dan nodig is voor de verkeersveiligheid. Door de procedure makkelijker en goedkoper te maken, helpen we mensen om langer mobiel te blijven“, aldus minister Schultz.

Momenteel kunnen alleen mensen met nierschade of een hartkastje (ICD) gegevens van de eigen behandelend specialist insturen voor de beoordeling door het CBR. Mensen met andere aandoeningen moesten in deze gevallen tot nu toe naar een onafhankelijke arts voor een extra onderzoek. Door de regeling aan te passen kunnen ook zij binnenkort de eenvoudigere keuringsprocedure doorlopen. Voorwaarde hiervoor is wel dat de eigen specialist hieraan wil meewerken en de betrokkene zelf ook toestemming geeft.

Verder is straks geen keuring door een neuroloog meer nodig voor bestuurders van een motor of personenauto die zonder blijvende schade zijn hersteld van een beroerte of TIA. Ook voor mensen die ooit een epileptische aanval hebben gehad en tenminste vijf jaar aanvalsvrij zijn wordt de procedure makkelijker.

Bron: Rijksoverheid

 

Terug

Gratis nieuwsbr ief
Blijf op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen met onze nieuwsbrief

E-mail
 

PartnersHandicare Trapliften                  

Ook een vermelding op de site?
Bekijk de diverse publicatiemogelijkheden

Vind zorg, hulp en informatie


 

De  Wat gevolgen van het Regeerakkoord voor de zorg?

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact 
Sitemap | Disclaimer

PR mogelijkheden
Promotiepakket
(Pers)berichten en events
Adverteren site en nieuwbrief

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorgvakantie

Samenwerkingspartners
JoHo | Het Coachhuis | Ik zoek loopbaanbegeleiding

Gratis Nieuwsbrief
Op de hoogte blijven van nieuws en ontwikkelingen in de wereld van zorg & hulp? Meld je aan

Volg Atlas van Zorg & Hulp
Twitter
Linked In
Facebook
Nieuwsbrief
RSS feed

 

© 2012 - 2016 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante