MEE lanceert smartmetgeld.nl

06-11-2015 15:08

MEE Nederland lanceerde gisteren, donderdag 5 november 2015, een website met informatie over Smart met Geld, een project dat zich richt op het vergroten van de financiële weerbaarheid van jongeren met een licht verstandelijke beperking.

Jongeren met een licht verstandelijke beperking leven vaak bij de dag, kunnen moeilijk nee zeggen en vinden het lastig verleidingen te weerstaan. Met alle gevolgen van dien: misbruik, criminaliteit of overlast.  Met Smart met Geld leren ze hoe ze beter met geld kunnen omgaan, waardoor ze meer grip krijgen op hun uitgaven. Door de praktische aanpak wordt de weerbaarheid van jongeren vergroot en ouders worden bewust van hun rol met betrekking tot financieel opvoeden.

Verantwoordelijkheid gemeenten
Gemeenten hebben een grotere verantwoordelijkheid gekregen als het gaat om welzijn en participatie van jongeren in onze maatschappij. Ook van jongeren met een beperking. Het project Smart met Geld biedt gemeenten een concrete aanpak om deze jongeren en hun ouders te ondersteunen.

Het project Smart met Geld bestaat onder meer uit een trainingsprogramma voor  leerlingen van 15 tot 18 jaar op praktijkscholen en themabijeenkomsten voor ouders van deze leerlingen. Daarnaast organiseert MEE lokale platforms waar professionals gestimuleerd worden om vaker met jongeren in gesprek te gaan over geld. Lokale samenwerkingspartners krijgen handvatten om samen werk te maken van preventie om zo schulden bij deze jongeren te voorkomen.

Succesvolle pilot MEE
De cliëntondersteuners van MEE zijn de verbindende schakel tussen leerlingen, ouders, school, zorg, schuldhulpverlening en jongerenwerk. Op smartmetgeld.nl is voor al deze verschillende doelgroepen specifieke informatie te vinden.

Smart met Geld is ontwikkeld door MEE Utrecht, Gooi en Vecht, die onlangs een succesvolle pilot heeft afgesloten. Bij deze pilot waren vier praktijkscholen uit de regio betrokken met in totaal 285 leerlingen en hun ouders.

Landelijke uitrol
Dankzij subsidie van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voor de verdere ontwikkeling van de training en voor effectmeting, wordt het project in de periode tot juli 2017 over nog eens  tien praktijkscholen uitgerold. Hierbij zijn zes MEE-organisaties betrokken: MEE Zuidoost Brabant, MEE Gelderse Poort, MEE Rotterdam Rijnmond, MEE Plus, MEE Zuid-Limburg en MEE Noordwest-Holland. Daarnaast biedt de Rabobank Foundation een financiële bijdrage voor de verdere uitrol over zestig praktijkscholen in de periode van 2016 tot en met 2018. Hierin participeren alle 20 MEE-organisaties. MEE Nederland streeft ernaar dat Smart met Geld vanaf 2018 door alle174 praktijkscholen in Nederland wordt aangeboden. Hiermee worden ruim 3300 jongeren bereikt. MEE Nederland streeft ernaar dat Smart met Geld uiteindelijk op alle174 praktijkscholen in Nederland wordt aangeboden, zodat ruim 26.000 jongeren worden bereikt.  

Publiciteit
Radio Een Vandaag besteedde op 4 novemer aandacht aan het project Smart met Geld en was bij een les op de Praktijkschool in Hilversum. De uitzending is hier te beluisteren.

Bron: MEE Nederland

 

Terug

PartnersHandicare Trapliften                  

Vind zorg, hulp en informatie


 

Een vermelding of gastartikel plaatsen op de site?
Bekijk de publicatiemogelijkheden

Scootmobiel kopen: 10 tips waar u op moet le tten

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact

Een vermelding of artikel plaatsen op de site?
Publicatiemogelijkheden

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorgvakantie

Sitemap | Disclaimer
Privacy beleid (AVG)

 

© 2012 - 2016 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante