Meer en heldere informatie voor de patiënt over kwaliteit van de zorg

26-04-2016 11:12

Door de gezamenlijke inzet van veel partijen in de zorg is de positie van de patiënt het afgelopen jaar aanzienlijk versterkt. Patiënten krijgen nu meer heldere informatie voor, tijdens en na de behandeling, en in de spreekkamer beslist de patiënt steeds vaker mee over zijn behandeling. Dit schrijft minister Edith Schippers (VWS) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer over de resultaten van het ‘Jaar van Transparantie’.

In maart 2015 presenteerde Schippers een rigoureus plan om meer en betere informatie voor de patiënt beschikbaar te maken. In dit plan stonden 53 acties centraal om patiënten meer helderheid te geven over de kwaliteit en de kosten van de zorg. Het grootste deel van de acties is binnen dit jaar volledig afgerond.

Succesvol

Er is veel bereikt. Zo is onder andere de informatie op Thuisarts.nl, Kiesbeter.nl en Zorgkaartnederland.nl sterk uitgebreid, aan elkaar gekoppeld en beter vindbaar gemaakt. Patiënten kunnen gebruik maken van verschillende keuzehulpen die helpen bij het kiezen van de beste zorg, er staat begrijpelijke informatie over tientallen aandoeningen online en er zijn ruim 200 medische richtlijnen ingeschreven en inzichtelijk in het register van het Kwaliteitsinstituut. Daarnaast publiceren zorgverzekeraars in november duidelijk bij welke zorginstellingen hun verzekerde met een specifieke polis het komende jaar terecht kan. Ook zijn er goede afspraken gemaakt over het terugdringen van de administratieve lasten voor zorgverleners.

En nu verder

Met deze resultaten zijn we er nog niet. Permanente inzet van alle partijen blijft nodig om het inzicht in de kwaliteit en kosten van onze zorg te verbeteren. Daarvoor heeft minister Schippers ook de komende jaren 5 miljoen per jaar beschikbaar gesteld. Binnenkort worden criteria gepubliceerd voor subsidies voor projecten die transparantie voor de patiënt vergroten. Ook komt er meer informatie die patiënten helpt bij het maken van keuzes in de huisartsenzorg en in de ggz.

Bekijk de onderstaande Kamerbrief voor een volledig overzicht van de behaalde resultaten op alle acties.

Documenten

 

Terug

Gratis nieuwsbr ief
Blijf op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen met onze nieuwsbrief

E-mail
 

PartnersHandicare Trapliften                  

Ook een vermelding op de site?
Bekijk de diverse publicatiemogelijkheden

Vind zorg, hulp en informatie


 

De  Wat gevolgen van het Regeerakkoord voor de zorg?

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact 
Sitemap | Disclaimer

PR mogelijkheden
Promotiepakket
(Pers)berichten en events
Adverteren site en nieuwbrief

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorgvakantie

Samenwerkingspartners
JoHo | Het Coachhuis | Ik zoek loopbaanbegeleiding

Gratis Nieuwsbrief
Op de hoogte blijven van nieuws en ontwikkelingen in de wereld van zorg & hulp? Meld je aan

Volg Atlas van Zorg & Hulp
Twitter
Linked In
Facebook
Nieuwsbrief
RSS feed

 

© 2012 - 2016 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante