Mezzo: Kostendelersnorm leidt tot schrijnende situaties

28-09-2015 10:42

Wethouder Vliegenthart nam maandag in Amsterdam een zwartboek over de negatieve gevolgen van de kostendelersnorm in ontvangst. Mezzo bracht samen met het Landelijk Platform GGz per brief dit zwartboek bij de Tweede Kamer onder de aandacht in aanloop op het debat dat vorige week in de Tweede Kamer plaatsvond.

Onnodige schrijnende situaties

Mezzo wil dat de kostendelersnorm wordt afgeschaft. Deze leidt tot onnodige schrijnende situaties, waarin mantelzorgers niet meer voor elkaar kunnen zorgen.

Daardoor lopen de kosten van de zorg onnodig op doordat meer opnames komen en er een groter beroep zal worden gedaan op de maatschappelijke opvang. Daarmee staat deze maatregel haaks op de doelstelling van deze regering: meer zorgen voor elkaar.

Zwartboek met verhalen

In het zwartboek zijn verhalen opgenomen van bewoners uit Amsterdam, die graag hun sociale hart laten zien en dakloze mensen opnemen in hun huis, zonder hier een financiële vergoeding voor te vragen. Als gevolg van de huidige kostendelersnorm hebben zij geen andere keuze dan de dakloze uit huis te zetten.

Van uitstel naar afstel in alle wetten

De kostendelersnorm houdt in dat huishoudens waarin iemand of meerdere mensen met een uitkering wonen, op hun uitkering(en) worden gekort. Dit omdat zij de kosten van het levensonderhoud met elkaar kunnen delen. In de praktijk treft dit mantelzorgers die gaan wonen bij degene voor wie zij zorgen, of die hun ouder(s) in huis opnemen.

Eerder heeft Staatssecretaris Klijnsma laten weten de invoering van de kostendelersnorm in de Algemene Ouderdomswet (AOW) uit te stellen tot 2018. Uit het onderzoek dat Klijnsma heeft laten doen, komt naar voren dat de kostendelersnorm in ieder geval voor een deel van de mantelzorgers en zorgvragers een negatieve invloed kan hebben op de keuze rond mantelzorg.

De kostendelersnorm is niet uitgesteld in de WWB of de andere regelingen (AIO, ANW, IOAW en de IOAZ).

Meer informatie

Bron: Mezzo

 

Terug

PartnersHandicare Trapliften                  

Vind zorg, hulp en informatie


 

Een vermelding of gastartikel plaatsen op de site?
Bekijk de publicatiemogelijkheden

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact

Een vermelding of artikel plaatsen op de site?
Publicatiemogelijkheden

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorg & Vakantie
Ikzoekloopbaanbegeleiding.nl

© 2012 - 2019 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante