Mezzo opent Meldpunt Mantelzorg

14-07-2014 15:13

Vandaag opende D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold het Mezzo Meldpunt Mantelzorg. Nu de Eerste Kamer heeft ingestemd met de nieuwe Wmo zal dat gevolgen hebben voor mantelzorgers en zorgvrijwilligers. Mezzo gaat met het Meldpunt Mantelzorg hun ervaringen verzamelen en de gevolgen in kaart brengen.

Per 1 juli 2015 treedt de nieuwe Wmo in werking, dan moeten gemeenten bezuinigen en klaar zijn voor de uitvoering van deze wet.

 
Nog veel onduidelijk

Voor mantelzorgers en vrijwilligers is nog veel onduidelijk. Bijvoorbeeld over de inbreng en positie die zij hebben bij het vaststellen van de zorg tijdens het keukentafelgesprek. Ook vragen zij zich af hoe gemeenten de ondersteuning en waardering van mantelzorgers gaan regelen. Of hoe gemeenten om zullen gaan met respijtzorg en woonvoorzieningen.

 

Stem voor mantelzorgers

Veel vragen en nog weinig antwoorden. Daarom wil Mezzo mantelzorgers en zorgvrijwilligers een stem geven. www.meldpuntmantelzorg.nl is een platform waar zij hun ervaringen, positieve en negatieve, kunnen delen.

 
Eerste melding door Pechtold

Alexander Pechtold opende het Meldpunt Mantelzorg met de invoering van de eerste melding over het mantelzorgcafé in zijn woonplaats Wageningen.

 

Pechtold: ‘Mensen willen steeds vaker zo lang mogelijk thuis, in hun vertrouwde omgeving, blijven wonen. Met enige hulp en ondersteuning kan dat vaak ook. Maar het kan best lastig zijn voor mensen om op een andere manier je zorg te organiseren. Daarom is het goed dat mensen hun ervaringen via dit meldpunt kunnen delen. Zo kunnen eventuele problemen snel worden opgelost.’

 

Melding door mantelzorgers

Na de opening plaatsten ook de aanwezige mantelzorgers een melding op www.meldpuntmantelzorg.nl.

Zoals bijvoorbeeld Dina Doeksen die zorgt voor haar zoon. Omdat zijn indicatie naar beneden is bijgesteld is het nog maar de vraag of hij ooit zelfstandig zal kunnen wonen. Terwijl zijn woning al sinds april op hem staat te wachten.

 

Stevige informele zorg

De meldingen brengen de goede voorbeelden en de knelpunten in beeld. Met die meldingen zal Mezzo in gesprek gaan met gemeenten en organisaties die werken met mantelzorgers en zorgvrijwilligers. Om vervolgens met oplossingen mee te werken aan een stevige positie van de informele zorg.

 

Bron: Mezzo

 

 

 

Terug

PartnersHandicare Trapliften                  

Vind zorg, hulp en informatie


 

Een vermelding of gastartikel plaatsen op de site?
Bekijk de publicatiemogelijkheden

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact

Een vermelding of artikel plaatsen op de site?
Publicatiemogelijkheden

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorg & Vakantie
Ikzoekloopbaanbegeleiding.nl

© 2012 - 2019 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante