Minder administratieve rompslomp wijkverpleegkundige

09-06-2016 18:40

Wijkverpleegkundigen hebben vanaf volgend jaar veel minder administratieve rompslomp. Een aanpassing in de manier van contracten sluiten over zorg maakt hun werk eenvoudiger en daardoor leuker en met meer tijd en aandacht voor de mensen die zorg nodig hebben.

Dat schrijft staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) woensdag aan de Kamer. Van Rijn: 'Ik heb nog nooit een wijkverpleegkundige gesproken die voor dit mooie vak heeft gekozen om zo veel mogelijk papieren en formulieren in te vullen. Sterker nog: dat is iedereen een doorn in het oog. Dus zal ik die rompslomp tot een minimum beperken. Dat mes snijdt aan twee kanten: het vak wordt leuker én er is meer tijd voor zorg. Dat komt weer ten goede aan de mensen die zorg nodig hebben.'

Versimpeling

De zorg die wijkverpleegkundigen aan mensen geven, moet nu eenmaal betaald worden. Dat gebeurt met zogenaamde prestaties. Daarvan zijn er nu vijf – persoonlijke verzorging, oproepbare verzorging, verpleging, oproepbare verpleging en advies instructie en voorlichting - maar vanaf volgend jaar wordt dat bij de inkoop versimpeld naar slechts één prestatie: simpelweg wijkverpleging. En hoe minder verschillende prestaties, des te minder registraties.

Spilfunctie

Het kabinet heeft maatregelen genomen om de wijkverpleegkundige een spilfunctie te geven en om zo de zorg aan huis beter vorm te geven. Allereerst is er vanaf het begin van deze periode extra geld naar de wijkverpleegkundige zorg gegaan. Ten tweede hebben wijkverpleegkundigen de vrijheid gekregen om zelf te indiceren: niet het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ) maar zijzelf stellen nu vast welke zorg bij wie wanneer nodig is.

Hervorming langdurige zorg

Het versterken van de positie van wijkverpleegkundigen is onderdeel van de hervorming van de langdurige zorg. Die is er op gericht om de kwaliteit, houdbaarheid en betrokkenheid bij de zorg te versterken en te verbeteren. De vraag wat goede kwaliteit is, kan de wijkverpleegkundige het beste zelf beantwoorden. Zij komen bij mensen thuis. Zij zien wat iemand nodig heeft. En maken in overleg met mensen goede zorg thuis mogelijk.

Documenten

 

Terug

Gratis nieuwsbr ief
Blijf op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen met onze nieuwsbrief

E-mail
 

PartnersHandicare Trapliften                  

Ook een vermelding op de site?
Bekijk de diverse publicatiemogelijkheden

Vind zorg, hulp en informatie


 

De  Wat gevolgen van het Regeerakkoord voor de zorg?

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact 
Sitemap | Disclaimer

PR mogelijkheden
Promotiepakket
(Pers)berichten en events
Adverteren site en nieuwbrief

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorgvakantie

Samenwerkingspartners
JoHo | Het Coachhuis | Ik zoek loopbaanbegeleiding

Gratis Nieuwsbrief
Op de hoogte blijven van nieuws en ontwikkelingen in de wereld van zorg & hulp? Meld je aan

Volg Atlas van Zorg & Hulp
Twitter
Linked In
Facebook
Nieuwsbrief
RSS feed

 

© 2012 - 2016 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante