Minder meldingen over bijbetalingen AWBZ

14-02-2013 17:24

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) signaleert dat het aantal meldingen over mogelijk onterechte bijbetalingen in de AWBZ afneemt. Deze week tikt de toezichthouder nog twee ouderenzorgorganisaties op de vingers die onterecht kosten in rekening brengen voor het wassen van linnengoed. De handhaving blijkt effectief: organisaties waar het toezichtsonderzoek is afgerond, pasten hun gedrag aan. 

Bij Stichting Groenhuysen en Zorggroep Amsterdam Oost valt deze week nog een aanwijzing van de Zorgautoriteit op de mat. Zij moeten stoppen met het onterecht in rekening brengen van zorg- en dienstverlening die al betaald wordt vanuit de AWBZ. Ook moeten zij de bewoners compenseren die hiervoor al betaald hebben. Ook de betreffende zorgkantoren ontvangen een aanwijzing.

In 2010 en 2011 ontving de NZa na een meldactie meer dan 450 meldingen van mogelijk onterechte bijbetalingen in verzorgings- en verpleeghuizen. Dit betrof vooral meldingen over het in rekening brengen van kosten voor bijvoorbeeld toiletpapier en verzorgingsproducten, voor het wassen van linnengoed en voor verzorging en voeding. In 2012 ontving de NZa nog 60 meldingen.

Veel van deze meldingen berustten op onduidelijkheden en bleken geen overtreding. Toch tikte de NZa tot en met december 2012 in totaal 7 AWBZ-organisaties op de vingers die de regels overtraden. De NZa publiceerde de namen van deze organisaties en verplichtte hen te stoppen met deze overtredingen en de bewoners te compenseren. De zorgaanbieders waar het toezichtsonderzoek is afgerond in 2011 en 2012, pasten hun gedrag aan en compenseerden de bewoners, constateert de Nederlandse Zorgautoriteit.
Dit betreft Stichting Saffier de Residentiegroep, verpleeghuis De Hartkamp (Stichting Carinova Woongroep), verpleeghuis De Hooghe Clock (Stichting Vivent), Zorgcentrum Oudergaard (Stichting Inovum), Osira Amstelring en Zorggroep Amsterdam Oost.  
 
Bewoners van AWBZ-instellingen hebben recht op een schoon lijf, een schone kamer en verantwoorde voeding. De zorginstelling moet zorgen voor verzorgingsproducten als latex handschoenen en toiletpapier, voor voldoende, gevarieerd en gezond eten en drinken en voor schoon bed- en badlinnen. Ook het wassen van haren en het verzorgen van nagels voor wie dit niet meer zelf kan, hoort hier bij.

Zorgaanbieders mogen voor aanvullende diensten een bijdrage vragen. De bewoners moeten dan wel zelf  kunnen kiezen of ze hier wel of geen gebruik van maken. Zo mag de zorgorganisatie bijvoorbeeld een redelijke bijdrage vragen voor een kapper aan huis, voor het wassen van bovenkleding of een abonnement voor de televisie. De zorgaanbieder moet over deze bijdragen duidelijke afspraken maken met de cliëntenraad en de bewoners vooraf informeren.

Wat wel en niet in het pakket valt, is te lezen in de brochure ‘Daar hebt u recht op in de AWBZ’ van het CVZ.

Bron:  NZa  (Nederlandse Zorgautoriteit)

Terug

PartnersHandicare Trapliften                  

Vind zorg, hulp en informatie


 

Een vermelding of gastartikel plaatsen op de site?
Bekijk de publicatiemogelijkheden

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact

Een vermelding of artikel plaatsen op de site?
Publicatiemogelijkheden

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorg & Vakantie
Ikzoekloopbaanbegeleiding.nl

© 2012 - 2019 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante