Minister: ‘Gezond verstand wijkverpleegkundige geeft de doorslag in maaltijddiscussie’

01-10-2018 11:58

‘Het gaat om gezond verstand,’ zo reageert minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op vragen van Kamerleden naar aanleiding van onze uitzending over ondervoeding bij ouderen. ‘Ik zou geen nieuwe regels kunnen verzinnen die preciezer zijn dan de wet die er nu ligt. Wijkverpleegkundigen mogen maaltijdhulp gewoon inzetten als zij dit medisch noodzakelijk achten. Ze hebben in de praktijk meer ruimte dan ze nu ervaren. En dat moeten wij hen met een roeptoeter duidelijk maken.’

Uit ons onderzoek Ondervoeding blijkt dat veel wijkverpleegkundigen verdwalen in de bureaucratie. Wíe betaalt de hulp bij de maaltijd? Het lijkt zo eenvoudig om er even bij te blijven tot iemand z’n boterham op heeft, maar niets is minder waar. Wijkverpleegkundigen worden van het kastje naar de muur gestuurd. Zorgverzekeraars zeggen “blijven bij de maaltijd” is hulp die de gemeente betaalt. Gemeenten op haar beurt wijzen weer terug naar de zorgverzekeraar, of laten cliënten soms weken wachten, met ondervoeding als gevolg. Zeventig procent van de ruim 700 medewerkers in de wijkverpleging die we ondervraagd hebben, zegt dat de huidige regels ondervoeding in de hand werken en de gezondheidstoestand van hun cliënten zelfs verslechteren.

Lees het hele artikel van De Monitor (KRO-NCRV)

 

Terug

PartnersHandicare Trapliften              

Vind zorg, hulp en informatie

 

Wonen, zorg & leven

Uw eigen appartement in een kleinschalig, sfeervol pand. Alle benodigde zorg 24 uur per dag binnen handbereik. Veel persoonlijke aandacht voor uw welzijn. 15 locaties in Nederland.

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact

Een vermelding of artikel plaatsen op de site?
Publicatiemogelijkheden

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorg & Vakantie
Ikzoekloopbaanbegeleiding.nl

© 2012 - 2019 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante