Mezzo: Nederland maakt zich zorgen over opvang ouderen

08-09-2015 15:59

Ruim driekwart (79%) van de Nederlanders maakt zich zorgen over hoe ouderen nu en in de toekomst opgevangen worden. Meer dan de helft van de Nederlanders (55%) heeft nog niet nagedacht over wat te doen als zij niet meer voor zichzelf kunnen zorgen.

Dit blijkt uit onderzoek van verzekeraar Interpolis in samenwerking met Mezzo dat is uitgevoerd door onderzoeksbureau Motivaction onder ruim 1000 Nederlanders en meer dan 300 mantelzorgers.

Vrees afname zorgkwaliteit

Uit het rapport blijkt dat men zich grote zorgen maakt over hoe ouderen in de toekomst worden opgevangen, nu de overheid zorg steeds meer decentraliseert en bij burgers neerlegt. Het merendeel (79%) vreest zelfs dat de zorgkwaliteit voor ouderen de komende jaren minder wordt nu er meer een beroep wordt gedaan op zorg uit familie- of vriendenkring.

Oud worden in eigen huis

55% van de 65-plussers wil koste wat het kost zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Hierbij lijkt het dat zij op medewerking van hun kinderen kunnen rekenen. 68% van de Nederlanders is bereid de eigen woning of die van hun ouders te verbouwen, zodat ouders langer zelfstandig kunnen blijven wonen.

Arné van den Boom, directeur Interpolis: Zonder integratie en sociale samenhang ontbreekt het ouderen aan kracht om langer zelfstandig te wonen. Het is belangrijk dat mensen hier vroeg genoeg over nadenken en op anticiperen. Hoe voorkom je bijvoorbeeld dat kwetsbare ouderen het huis uit moeten waar ze hun hele leven hebben gewoond, omdat er niemand in de buurt is om ze te helpen als er iets gebeurt?’

Concrete oplossingen

Volgens Liesbeth Hoogendijk, directeur Mezzo tonen de resultaten uit het rapport aan dat er concrete stappen gezet moeten worden:
‘Maak zorg mogelijk. Alleen dan kunnen ouderen langer thuis wonen. Dit betekent een goede combinatie van werk en mantelzorg, toegang tot voorzieningen als bijvoorbeeld dagopvang voor de zorgvrager en het schrappen van belemmerende regelgeving. Op die manier wordt het kinderen mogelijk gemaakt om voor hun ouders op leeftijd te (blijven) zorgen.’

Mini-docu 'Het huis uit?'

Op basis van de conclusies uit het onderzoeksrapport heeft Interpolis de mini-docu ‘Het Huis Uit?’ gemaakt. De korte film wordt op maandag 14 september gelanceerd.

Bron: Mezzo

 

Terug

PartnersHandicare Trapliften                  

Vind zorg, hulp en informatie


 

Een vermelding of gastartikel plaatsen op de site?
Bekijk de publicatiemogelijkheden

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact

Een vermelding of artikel plaatsen op de site?
Publicatiemogelijkheden

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorg & Vakantie
Ikzoekloopbaanbegeleiding.nl

© 2012 - 2019 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante